Smoothie med hallon, banan och havremjölk.
Ja, visst är en bit blomkål nyttigare än en chokladkaka och vatten bättre än öl, men lika lite som livet, är maten svart-vit. Vad som är nyttigt och hur jag ska stoppa i mig, är mitt beslut och mitt ansvar. Jag måste tro att det jag äter är bra för mej och här kommer den springande punkten. Jag måste tänka själv! Ingen annan kan säga vad jag ska äta, för då finns det alltid någon annan som säger något annat. Jag måste själv hålla koll. Min kropp är mitt hus och det är jag som bor här! Ingen annan.
Det finns vetenskapliga, eller pseudovetenskapliga kanske jag borde förtydliga, studier som entydigt visar på att en viss typ av intag är skadlig i en viss mängd. Alkohol till exempel. "Måttlig dos" är fastställt till 14 standardglas för män och 9 standardglas för kvinnor per vecka. Ett standardglas motsvarar
exempelvis 33 cl starköl, 12–15 cl vin eller knappt 4 cl sprit. [Källa: Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011] Den dosen, kan jag meddela, är inte måttlig för mej! Jag skulle inte fungera om jag drack så mycket. Det är möjligt att jag under en semestervecka skulle kunna ta ett eller ibland två glas vin varje kväll till maten, men inte i längden!
Nu är det populärt att fasta. Kroppen mår bra av att känna hunger. Kroppen mår bra av att rensas på gifter. Kroppen mår bra av att få vila. Fasten görs på olika sätt, olika ofta och olika länge och olika strängt. Sorry. Jag är inte övertygad. Men så hör jag till dom som tycker att jag äter tillräckligt bra och nyttig mat i lagom stora mängder. "Man trodde att man visste att man åt bra", sa en förstagångsfastare till mig på gymmet idag. Hon upplevde att hon såg allt mycket klarare efter fastan. Hon hade tappat i omfång, tappat suget på sötsaker och till sist sa hon också att hon tappat sugen på det mesta. Mat alltså. Ja, det är ju vad som händer när man svälter. Kroppen stänger av hungerkänslan, det är en normal reaktion.
Så har vi alla dieter, 5:2, stenålderskost (paleo), lchf, GI, ... Jag kan fortsätta i oändligheten! Dieterna föreskriver inte särskilt ofta något om kvalitén på maten. Ekologiskt, rättvisemärkt eller biodynamiskt odlat. Det sista är fö. intressant, undrar hur många som vet vad biodynamiskt odling innebär? Googla lite vetja! Jag försöker tänka som min farmor: mat efter årstid och närodlat i möjligaste mån. Och vem vill äta eller bidra till spridning av gift? Jag äter hellre flugor!