fredag 10 januari 2014

Lärdagstema: Stjärnor

Pumbaa: Du, Timon?
Timon: Ja?
Pumbaa: Har du någonsin undrat vad det är för ljusprickar där uppe?
Timon: Pumbaa, jag undrar inte. Jag vet.
Pumbaa: Jaha? Vad är det då?
Timon: Det är eldflugor. Eldflugor som har fastnat i det stor mörka där uppe.
Pumbaa: Jag har alltid trott att det varit bollar med gas som brann miljoners mil härifrån.
Timon: Pumbaa, hela du är en gasboll.


Himlen och stjärnorna triggar fantasin! Rymdforskning är bland det coolaste jag vet, men samtidigt känner jag en viss hopplöshet inför området. Det är oändligt, med oändligt antal frågor. Det är teoretiserat och experimenten ganska få. Vi har varit på månen och skickat satelliter till flera av våra närliggande planeter. Vi har fyllt atmosfären runt jorden med rymdskrot utan att ens ha kommit i närheten av en stjärna. Ändå äger vi stjärnorna! 

Visst har ni sett att man kan köpa en stjärna, eller åtminstone döpa den? Redan på 70-talet startade försäljningen och nu har fler stjärnor sålts än man kan se på himlavalvet! Ett företag som säljer stjärnor delar ut certifikat, med bevis om äktheten i form av registerutdrag från The copyright Office of the United States of America. Från en annan stjärnförsäljare får man ett registerutdrag från Internationella stjärnregistret. 

I vår kommer en (eller flera) stjärnägare att bli besvikna, men astronomer världen över jublar! För första gången kommer man nu att få möjlighet att på "nära" håll studera när ett svart hål slukar en stjärna. Det händer alltså 26 000 ljusår från Jorden, i vintergatans centrum, där ett svart hål (som sänder ut starkt ljus och kallas för Sgr A*) finns i skyttens tecken. I närheten cirklar ett gasmoln (som av forskarna kallas för G2) och om alla beräkningar gjorts rätt kommer G2 att slukas av hålet under våren!

Hela spektaklet kan man följa på en rymdsajt (http://www.swift-sgra.com), det kan bli lika spektakulärt och spännande som att följa familjelivet i ett fiskljusehem.


10 kommentarer:

 1. Nu önskar jag att jag kunde dra mig till minnes vad författaren till dikten "The stars belong to me" heter. Inte ett spår av honom på nätet. Men jag har träffat honom och läst dikten så han finns.

  Stjärnsluk låter som en riktig rysare! En värdig efterföljare till fiskgjusarna, må jag säga. Det blev ju lite rörigt i fiskgjusehemmet när den där Doris dök upp i våras.

  Och så undrar jag om det stämmer att man inte kan få Nobelpris för astronomi och i så fall varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara Levchev du menar? http://www.levchev-translations.com/biography.html
   Jag har inte hört att astronomer inte kan få Nobelpris, men vad jag vet är det många pris som delats ut först efter att den teoretiska upptäckten har "bevisats" med ett experiment. Astronomi är just lite knepigt vad gäller den biten. Det är ju ändå fantastiskt att man med ny teknik nu kan studera förlopp som händer i vår galax på internet!

   Radera
  2. PS. Jag har inte hört talas om författaren och inte läst dikten, men blev nyfiken!

   Radera
  3. Men vilken researchinsats! Visst är det han, visst är det "Lyubo"! Så himla kul att hitta honom efter, låt mig se... well, många år blir det. Tack!!

   Radera
 2. Mycket spännande inlägg!
  Jag ska försöka hänga med och se vad som händer med den stjärnan och det svarta hålet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska också försöka hålla lite koll! Det är inte säkert att jag kommer uppfatta vad som händer där på bilden, men titta ska jag.

   Radera
 3. Visst är det spännande, men ack så komplicerat. Minns en specialkurs i astronomi jag gick på gymnasiet (där tentan var smått omöjligt, enligt alla oss elever) och sedan på Lunds universitet, men sedan blev det inte så mycket mer. Kanske jag borde ta upp intresset lite mer igen och följa vårens stora händelse (även om det nu var några år sedan den egentligen utspelade sig - otroligt)!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pumbaa är i övrigt bara störtskön!

   Radera
  2. Just det! Det har ju faktiskt redan hänt! Hm ... bara det tål att tänkas på ett extra varv.

   Radera
  3. Ja, Pumbaa är en favorit! Just det här citatet klämde dottern ur sig när jag berättade att ämnet var stjärnor.

   Radera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.