lördag 25 januari 2014

Mat och äta

Jag är så hjärtligt trött på dieter, bra och hälsosam mat och kostråd. Min tålamodströskel är verkligen låg när det gäller goda kostråd. Jag blir irriterad på nolltid. 

 
Smoothie med hallon, banan och havremjölk.

Ja, visst är en bit blomkål nyttigare än en chokladkaka och vatten bättre än öl, men lika lite som livet, är maten svart-vit. Vad som är nyttigt och hur jag ska stoppa i mig, är mitt beslut och mitt ansvar. Jag måste tro att det jag äter är bra för mej och här kommer den springande punkten. Jag måste tänka själv! Ingen annan kan säga vad jag ska äta, för då finns det alltid någon annan som säger något annat. Jag måste själv hålla koll. Min kropp är mitt hus och det är jag som bor här! Ingen annan.

Pizza på blomkålsbotten.

Det finns vetenskapliga, eller pseudovetenskapliga kanske jag borde förtydliga, studier som entydigt visar på att en viss typ av intag är skadlig i en viss mängd. Alkohol till exempel. "Måttlig dos" är fastställt till 14 standardglas för män och 9 standardglas för kvinnor per vecka. Ett standardglas motsvarar exempelvis 33 cl starköl, 12–15 cl vin eller knappt 4 cl sprit. [Källa: Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011] Den dosen, kan jag meddela, är inte måttlig för mej! Jag skulle inte fungera om jag drack så mycket. Det är möjligt att jag under en semestervecka skulle kunna ta ett eller ibland två glas vin varje kväll till maten, men inte i längden! 

Semester.

Nu är det populärt att fasta. Kroppen mår bra av att känna hunger. Kroppen mår bra av att rensas på gifter. Kroppen mår bra av att få vila. Fasten görs på olika sätt, olika ofta och olika länge och olika strängt. Sorry. Jag är inte övertygad. Men så hör jag till dom som tycker att jag äter tillräckligt bra och nyttig mat i lagom stora mängder. "Man trodde att man visste att man åt bra", sa en förstagångsfastare till mig på gymmet idag. Hon upplevde att hon såg allt mycket klarare efter fastan. Hon hade tappat i omfång, tappat suget på sötsaker och till sist sa hon också att hon tappat sugen på det mesta. Mat alltså. Ja, det är ju vad som händer när man svälter. Kroppen stänger av hungerkänslan, det är en normal reaktion. 

 
Kärlek i en smörgås.

Så har vi alla dieter, 5:2, stenålderskost (paleo), lchf, GI, ... Jag kan fortsätta i oändligheten! Dieterna föreskriver inte särskilt ofta något om kvalitén på maten. Ekologiskt, rättvisemärkt eller biodynamiskt odlat. Det sista är fö. intressant, undrar hur många som vet vad biodynamiskt odling innebär? Googla lite vetja! Jag försöker tänka som min farmor: mat efter årstid och närodlat i möjligaste mån. Och vem vill äta eller bidra till spridning av gift? Jag äter hellre flugor!

 
Extra proteintillskott. Helt naturligt.


9 kommentarer:

 1. God och bra vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och näringsriktig är ju svårt att hitta. Green n Lean är svensk KRAV-märkt kvalitetslivsmedel med verkligt unika näringsegenskaper som baseras på spannmål som har groddats - och därmed anpassats för mänsklig konsumtion. Innehåller inga tillsatser av något slag – håller lågt GI med mycket fibrer – finns som 5 olika sorter; burgare, morot- rödbets- broccolibullar och falafel – passar också utmärkt som ingrediens i olika rätter – man smular bara ner den i t.ex. en tomatsås och så har man en vegan ”köttfärs/sås” för lasagne, kålpudding m.m. Tror inte att den finns i alla butiker ännu men man kan fråga efter produkten så brukar butikerna ta hem mot beställning.
  www.green-n-lean.se
  Green n’ Lean har nominerats till Garant Ekostjärna 2014 – vinnaren utses på Ekogalan på Grand Hotell i Stockholm 30 januari. www.ekoweb.nu/?p=11221

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, ett reklaminslag - i min blogg! Alldeles gratis. Varsågod.

   Radera
 2. Min kloka far sade något som fick mig att bli lite observant på det där med kostrådens korta hållbarhetstid: "Hörni ungar, ät vitaminer nu medan det är nyttigt!" Själv åt han det han tyckte var gott och blev 94 år, pigg in i det sista. Ett föredöme så gott som något.

  SvaraRadera
 3. Kloka ord, både från dig och Karins pappa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skulle nog kunna skriva 15 spaltmeter till, men till syvende och sist är det ju sunt förnuft som gäller.

   Radera
 4. Ja, lagom är bäst! :) Men flugor... nej, vet du vad... Där går gränsen. :D
  Såg du min kommentar och länk till Storsjön i Sandviken på tidigare inlägg? Du undrade om deras skridskobana.
  Trevlig helg! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Camilla! Stort tack! Nu håller jag koll på några isbanor, bl.a. storsjöns.

   Radera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.