torsdag 9 januari 2014

Trendigt med utmaningar

Det finns inga trender som påverkar oss så mycket som kost- och hälsatrenderna! Än ska vi äta lite kalorier och massor av fett, än ska vi fasta. Löpartrenden slog igenom stort och tjejmilen har slagit deltagarrekort flera år i rad. I fjällen blir man omsprungen av en hurtfrisk löpare i tights och kamelväska på ryggen, medan man själv stånkar sig fram i full regnmundering och 60 litersrygga. Löparna håller som bäst på att byta ut skorna mot en avancerad mountainbike och dom få löpare som finns kvar i spåren hoppar i kleggiga cykelspår efter cyklisterna. Lite tillspetsat, javisst! Jag älskar ju att träna och bli svettig och provar gärna nya saker, så jag klagar inte, jag bara noterar.

En trend som funnits ett tag, men verkar bestå är den att delta i olika utmaningar. Jag undrar om det har börjat med hälsocoacher på jobbet och personliga tränare, där varje individ får sätta sina hälsomål och sedan peppa sig med en belöning inom räckhåll. I grupp blir det ju extra peppande, man utmanar varandra och inför ett tävlingsmoment. Det funkar för många!

Förra året deltog jag i en tre månader lång utmaning tillsammans med en kollega och några grannar till henne. Vi rapporterade på facebook och peppade varandra. I slutet av utmaningen bjöds en av oss som fullföljt sina mål bäst på restaurang och vi fick en härlig kväll ute tillsammans som belöning!

I år ha mitt gym en liknande träningsutmaning, men bara i tre veckor. Först tänkte jag att mitt mål skulle likna den livsstil jag vill ha! Men så tänkte jag, att eftersom det bara är under tre veckor, så måste det ju vara lite ansträngande i alla fall för att kallas utmaning. Så jag spetasde till min träningsvecka och hittade på tre utmaningar enligt tävlingsformatet:

Träning: 
tre pass/vecka (gärna något nytt!) på form (gymmet), 
simning på fredagar 
och en löptur (skidor eller skridskor om vi har tur!) på helgen.
4x20 minuter promenad på jobbdagarna (till och från pendeln.)


Mina tre utmaningar:
1. Cykla/springa /gå till form? No more bilåka! 

2. Låta kroppen och musklerna får bestämma, INTE huvudet! Inte tänka helt enkelt - göra!
3. En lyxdag/vecka! Lång lyxfrukost, familjeaktivitet, bad och bastustund, lässtund, gemensam matlagning. Sådant som är lyx för mej!


Det kändes bra då, men ju mer jag tänker på det, så ÄR det inte särskilt mycket träning. Med tanke på att jag ungefär resten av min tid faktiskt är ganska stillasittande! Jag utför inget kroppsarbete till vardags, som man gjorde förr i tiden. 

Så, för mig själv har jag även bestämt mig för att spetsa till sådant jag troooor att jag alltid tänker på, fast jag kanske egentligen inte gör det! Jag ska inte äta socker. Jag är verkligen inget diet-människa, men nu har jag möjlighet att i tre veckor utmana mig och försöka undvika detta så onödiga intag. Jag har även bestämt mej för att hänga mindre över paddan. Om det har jag ju skrivit tidigare. Så ska jag lägga mej tidigare på kvällen. Det är ändå ett måste för att jag ska orka jobba, men efter jul har jag inte riktigt kommit in i mina sovrutiner.

Så börjar mitt år, fullt av utmaningar! 
Badutmaningen är väl inte okänd vid det här laget.En annan kollega har dessutom utmanat mej att göra armhävningar varje dag. Hälften av vad jag max klarar av 3-5 ggr/dag. Var fjärde tag vilar man och sedan kollar nytt max. En baggis - jag klarade bara 8 armhävningar!

5 kommentarer:

 1. Bra utmaningar! Jag hänger med på ett par av dem, t.ex inget socker och försöka hänga lite mindre över datorn. Och så kanske jag faktiskt ska genomföra de där tre gym-passen i veckan som står på schemat... Och ett yogapass med instruktör varje vecka... Kanske armhävningar också? Det skulle verkligen behövas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte illa alls! Armhävningarna blir roligare om man koncentrerar lite kraft till magen, då orkar man fler hur konstigt det än låter. Dra in naveln och knip ihop skinkorna. Eller på en boll. Eller på ett ben. Ja, man kan variera sig.

   Radera
 2. Intressant reflektion om bakgrunden till trenden med utmaningar!

  Som "skyldig" till en av dem, och anhängare av några andra, funderar jag på vad som driver mig.

  Inte hälsocoacher, faktiskt. Däremot ett behov av att sätta mål för min egen träning, och ett behov av att kommunicera kring det, så att det syns när det blir gjort (eller inte). Det peppar mig! Jag är kanske för dålig på att belöna mig själv, eller sätta upp en egen målbild, behöver verkligen yttre påtryckningar eller tävling med andra för det. Och möjligheten att kommunicera kring det, få en kommentar vid kaffemaskinen på jobbet, eller på facebook.

  Ja, det var det där med facebook. Jag tror att sociala medier spelar en enorm roll för alla utmaningarna! Facebook etc är ju typiskt bra för att få skryta lite, men också för att kommunicera på ett enkelt sätt med flera. Och att nyttja ett bredare kontaktnät än vad man har i sin vardag.
  Jag har till och med svårt att föreställa mig hur utmaningarna skulle gå till utan facebook etc!

  Själv finns jag på funbeat (blink blink, när hittar du dit?), och får serverat staplar på tränade minuter de senaste 30 dagarna, vs mina träningskompisar. Kan också lägga in egna mängdmål, och följa status.
  Har som sagt varit skyldig till en 3-månadersutmaning, på facebook. Och hänger nu på både plank- och armhävningsutmaningar.
  Jag är nog en träningsutmanings-junkie, helt enkelt... :)  Gillar för övrigt ditt "tänk" kring att en 3-veckors utmaning är en begränsad tid, och ett tillfälle att göra lite extra! (Påminner mig om en januari, för 2 år sen, då jag försökte ge mig på att träna varje dag i en månad. Det höll inte, för jag blev sjuk mitt i tror jag, men det var en kul grej, efter samma idé! Kan vara en skön kickstart!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att pepp vid kaffemaskinerna funkar bra och att visa upp sina mål och avsikter för andra gör ju att dom är mer trovärdiga för en själv!
   Korta mål är ju bra, men jag har ett långsiktigt mål, att hålla hela livet ut med en viss standard på styrka och rörlighet. Jag behöver bara tänka på det litegrann, så blir jag motiverad.

   Radera
  2. Och TACK för en lång och jätteintressant kommentar!

   Radera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.