lördag 18 januari 2014

Lördagstema: Kompakt mörker

Jag sover bäst i kompakt mörker, ljus stör mig mer än ljud. Jag sover oftast gott, vilket jag förstått är en förmån. Annars förknippas kompakt mörker med ett hopplöst läge, där man längtar efter en lite ljusglimt av hopp. Jag tänker till exempel på människor som är deprimerade, som verkligen får kämpa för ljusglimtarna.

Det är alarmerande med den ökning av ungdomar som äter antdepressiva mediciner. Det borde lyftas mer i diskussionen om ungdomar och deras försämrade resultat i skolan. Något är fundamentalt fel när unga människor tappar tron på framtiden, dom lever ju för den! 

Under julen träffade jag Karlslokens kusin som jobbar inom skolan i Kongo sedan många år tillbaka. Jag frågade henne om det är vanligt i Kongo med deprimerade ungdomar. Men hon berättade att där är alla nerkörda av pågående krig och hemskheter och ungdomarna inte alls överrepresenterade när det gäller depressioner. 

Jag funderar lite på det här. Visst är det ganska många frågor som känns små jämfört med dom som rör våra barn och vår framtid? Just ungomshälsa tycker jag borde få mer uppmärksamhet! Ingen ska behöva kämpa i kompakt mörker.

18 kommentarer:

 1. Ja vad är det som händer egentligen? Jag håller helt med dig att mer av debatten borde handla om hur ungdomar mår och mer tid borde finnas för varje ung människa som mår dåligt. Tid i stället för droger!

  Det verkar som om du sover som min dotter, som ägnar mycket tid åt att mörklägga de rum hon ska sova i. Eftersom hon reser mycket blir det många hotellrum som ska ljussaneras för att hon ska sova. Jag har föreslagit att hon ska packa ner en rulle silvertejp för säkerhets skull, då kan man fixa det mesta. Har glömt att fråga om hon lytt mitt råd.

  SvaraRadera
 2. Visst är det oroligt med deppiga ungdomar, har det utretts vad det beror på? Fast det kan man ju nästa lista ut…

  Ja mörker är viktigt när man ska sova, jag vaknar av att ytterlampan på andra sidan väggen tänds och det tycker jag är att överreagera. Helt mörkt går det ju inte att få och inte vill jag ha de heller, ifall jag skulle behöva gå upp. Så därför har jag börjat mörklägga mig själv, Jag lägger en svart knästrumpa över ögonen. Tanken är att jag ska sy en sovmask, senare.

  SvaraRadera
 3. Jag packar mina "bitch-ögon" när jag reser, men är kinkig med material och resårspänning istället. Det ska inte vara lätt, tydligen.

  SvaraRadera
 4. Jag sover också bättre i kompakt mörker, men ofta räcker det med att jag drar täcket över huvudet.
  Ja, vad gör våra ungdomar deprimerade? Säkert görs en hel del redan, men tydligen alltför litet. Bara den här frågan, som du tar upp kunde bli ett intressant bloggtema och svar finns säkert, men att gå från teori till praktik tar tid och kräver sitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just att det tar tid som är frustrerande - jag vill att allt ska ske NU.

   Radera
 5. Jag sover också bättre i mörkret. Jag har en gammal barnkudde som jag lägger över ögon och öron för att kunna sova och inte få in ljus eller ljud.

  Ungdomars tilltagande depressioner behöver vi verkligen ta tag i. I en tillvaro där utseende och grejer dominerar, där "alla andra" har det till synes bättre kan det inte vara lätt att växa upp.

  SvaraRadera
 6. Ja, en mjuk och tunn barnkudde är ju perfekt! Ibland tar jag en tröja över ögonen ...

  SvaraRadera
 7. Erik Blomberg har diktat om mörker så här:
  Var inte rädd för mörkret,
  ty ljuset vilar där.
  Vi ser ju inga stjärnor,
  där intet mörker är.

  SvaraRadera
 8. Forts
  I ljusa irisringen du bär en mörk pupill,
  ty mörkt är allt, som ljuset
  Med bävan längtar till.

  Var inte rädd för mörkret,
  ty ljuset vilar där.
  Var inte rädd för mörkret,
  som ljusets hjärta bär.

  SvaraRadera
 9. Vad fin! Påminner mig om att man inte kan vara glad utan att veta hur det är att vara ledsen osv. typ. Det finns hopp!

  SvaraRadera
 10. (Jag sover också bäst när det är riktigt riktigt mörkt i rummet).

  Ja, inge' rolig statistik att många barn och unga mår dåligt. Dags att se sig om i samhället efter vad som gått snett.

  Vad har vi/samhället för värderingar, krav och syn på människans värde eg?

  Varför kan vi inte bara vara värdefulla för dom vi ÄR?

  SvaraRadera
 11. Där satte du nog fingret på problemet! Bekräftelse och känsla av att man duger, bli sedd och hörd. Och en bra guidning ut i livet - inte vind för våg, i ett samhälle där fritidsgårdar stäng och fritidsaktiviteter är lyxvara.

  SvaraRadera
 12. Jag hörde förresten på Russel Foster's TED talk att tonåringar behöver 9 timmars sömn, men ofta inte sover mer än 5 timmar. Dålig återhämtning för hjärnan!

  SvaraRadera
 13. Hm, ja för lite sömn kan ju få vem som helst deprimerad, så kanske är det en del av förklaringen!

  SvaraRadera
 14. Här i Danmark har ungdomars stora förbruk av antidepressiv medicin också varit till debatt i media senaste veckan. Siffrorna är helt galet höga. Ungdomar ska i dag leva upp till så otroligt många ideal - man ska t.ex som tjej både vara intelligent, vältränad, sexig, partygirl, utan plugghäststämpel. Man ska vara på hela tiden, och vara individuell samtidigt som man ska följa modet; sticka ut men ändå vara som alla andra, för den som sticker ut för mycket bliver också ratad och det går så snabbt och brett nu, med facebook, instagram osv. Samtidigt har de sedan barnsben blivit inpackade i bomull och plötsligt slår verkligheten hårt, när de inser att man inte kan få allt. Att saker och ting har en pris. Därmed inte sagt att det är de mest bortskämda som drabbas av depression, men nog har saker och ting blivit lite snedvridna, där barn ska bli ungdomar och ungdomar ska bli vuxna allt tidigare och tidigare. Såg en dokumentar häromdagen om danska realitystjärnor, om livet efter stjärnglansen. Där kunde man tydligt se hur flera faktiskt var bra på väg att hamna på samhällets absoluta botten, efter att de fått en stämpel av samhället utifrån det de sagt och gjort på någon öde ö, samtidigt som deras eget ego fått sig en rejäl rutschetur, från vanlig, till stjärna, till att helt tappat tron på sig själva och inte förstå varför andra inte tycker de fortfarande är något helt speciellt. Tragist är ordet! Klart något måste göras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för i syn i hur det funkar i Danmark! Jag håller verkligen med dej! Samhället rusar och ungdomarna behöver tid för att mogna, inte den stress som sociala medier bidrar till. Idealen fanns nog när vi var unga också, om inte exakt samma, så sätter man upp sina ideal för sig. Någonstans ska man ju rikta näsan. Det är den del av tonårslivet som är läskig i allmänhet - att hitta rätt!

   Radera
 15. Svar: Superfint!!! Rekommenderas verkligen:
  http://www.arsundaif.se/skridsko/

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.