lördag 18 april 2015

Glädjen med att baka bröd

Jag har hört att baka är en av få saker som man kan göra när man är sönderstressad och utbränd. Då, när kroppen och knoppen säger stopp och man har svårt att klara av sådant som kräver fokus och planering.


Baka bröd är en långsam och metodisk process. Man blir lugn av att baka. Det räcker att man fokuserar en kort stund, när man läser receptet och väger upp ingredienserna, sedan får hjärnan vila medan degen knådas. 


Det blir tid för annat medan degen vilar. Ibland tillsätter man ingredienserna i omgångar. Projektet kan ta lång tid. Ibland flera dagar. Man håller koll på klockan, men med temperaturen kan man styra hur mycket tid bakningen får ta. Surdeg har alltid långa jästider och vanliga källarfrallor som jäser över natten i kylen och låter bagaren vila mellan arbetspassen. 

Som avslutning gräddas brödet och belöningen för arbetet är oproportionerligt stor. Det är känslan av ett projekt som avslutas med ett lyckat resultat som är så skön. 


Trots att baket kan ta lång tid, är det lagom lång tid för att det ska kännas överskådligt och resultatet kommer förhållandevis snabbt. Det är kanske det som gör skillnaden.
Bakning har också fördelen att kunna vara både spännande och utmanande. Man kan utveckla sina kunskaper och experimentera med ingredienser, knådtider och jästider till exempel. Det finns alltid något nytt att prova! 
Man kan alltid slänga ihop en välprövad favorit. Familjens glada miner gör inte bakningen tråkigare. Det höjs sällan några ögonbryn när jag har städat huset, men om det  luktar nybakat i köket, då flockas familjen.8 kommentarer:

 1. Jamen så sant, så sant alltihop! Jag tror att bakningens alla fördelar också gör det till en ovanligt lämplig verksamhet tillsammans med barn.
  Det går alltid att hitta ett lagom projekt. En kladdkaka eller rulltårta för de mindre, som är lite otåliga. Eller bullar, för glädjen att knåda och forma. Och mer omfattande surdegsexperiment för de äldre.
  Härliga bilder – vad det ser gott ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl så jag kom in på bakningen, när jag var barn och hängde i köket. En bakkurs hjälpte också till ...

   Radera
 2. Vilket inbjudande inlägg, känner nästan doften ju när jag ser bilderna. Ett utmärkt göra när en knappt orkar vara när utmattningens brändhet råder. Formarna är de av lera eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Formaran är av trä. I dem jäser brödet, innan man tippar ut det på plåten/bakstenen i ugnen.

   Radera
  2. Baka bröd är verkligen avkopplande! Bakade jättemycket bröd förr i tiden men aldrig nu. Vi äter nästan bara hårda mackor så det blir liksom inte av. Det ser verkligen jättefint ut!

   Radera
  3. Kan instämma att baklusten kommer i vågor. Just nu bakar jag lagom mycket för att förrådet ska vara fyllt till nästa bak.

   Radera
 3. Det ser ju hur gott ut som helst ditt bröd. Jag bakar sällan nu mera men förut gjorde jag det. Men det är kul och det känns bättre att äta hembakt än köptasbröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja hembakat smakar godast! Även misslyckade bak äter vi oftast upp, utseendet spelar egentligen mindre roll.

   Radera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.