söndag 12 april 2015

Lördagstema: Klassiker

Flygande Jakob är väl en klassiker, Kalle Anka på julafton är också en klassiker. Homeros epos Illiaden och Odyssén är klassiker. Chanels lilla svarta är också en klassiker.
Ja, jag kan nog rada upp en hel drös klassiker, men tyvärr inte så mycket mer än så. Så därför kommer här en redogörelse för hur man av misstag kan anmäla sig till Vasaloppet, som ju är ett klassiskt skidlopp, som dessutom ingår som ett delmoment i en svensk klassiker.
Jo, det går till som så, att man får ett litet sms, som man - eftersom man helt saknar impulskontroll - direkt hugger på som en utmaningstörstande läskförsäljare i Sahara.

Så, ja enligt konstens alla regler (och tips från coachen) ställde jag ett larm för att anmäla mej till Tjejvasan klockan 09:00 på söndagmorgon.
Till saken hör att jag denna söndag vaknade hemma hos min dotter, i hennes studentrum på en madrass. Vi skulle åka till simhallen, eftersom jag ju ska simma Vansbrosimmet i sommar och ligger i hårdträning för det. Jag har precis lärt mej crawla, men måste också orka hålla ut länge. Jag skulle bara anmäla mej till Tjejvasan först. Det går ju snabbt. Särskilt om man är ute i god tid när anmälan öppnar.
Prick klockan 09:00 öppnar jag sidan och får upp tre alternativ: "Anmälan till Stafettvasan", "Anmälan till Vasaloppet" och "Anmälan till övriga lopp". Panik! Vad räknas Tjejvasan som, är det ett övrigt lopp, eller ett vasalopp? Övriga lopp måste ju vara dom som går på sommaren! Cykelvasan och så. Ett vasalopp bestämmer jag mej alltså för. Ja, så resonerar min hjärna och jag klickar på "Anmälan till Vasaloppet". Jag fyller i alla nödvändigt uppgifter, som egentligen bara är namn och epostadress. Men sedan kom jag aldrig till något alternativ för val av vilket vasalopp jag skulle åka. Vasaloppet bara, liksom. 
Ahhhhh! Jag gjorde FEEEL!! Och nu kommer jag säkert inte få någon plats på Tjejvasan, tänker min något uppspelta hjärna.
Eftersom jag fått för mej att det var brådis, klickade jag raskt in mej på startsidan och började om. Den här gången valde jag "Anmälan till övriga lopp". Och jag möttes av en pelare som räknar ner tiden tills det är MIN TUR.

Det ser ju ut som det kommer gå ganska snabbt tänker jag. Klockan är 09:06 när jag tar bilden. Jag har redan väntat ett tag. Jag menar, ALLA 15800 (minus ungefär 5000 som var föranmälda) Vasaloppsplatser blev bokade på 38 sekunder och en av dom hade ju jag hunnit med att boka redan. (Bara så ni förstår hur snabb jag är.)
Men vänta ett tag! Klockan 09:24 ser pelaren ut såhär!Ska jag vänta längre nu plötsligt? Eller nej, så är det inte alls! Den här pelaren visar tiden på ett synnerligen bakoframvänt sätt. Från höger till vänster.Det tog ett tag för mej att förstå det. Jag hann bli både arg och upprörd över att "andra" kom in före mej i kön till anmälan. Samtidigt var jag ju frustrerad över att jag gjort så fel och anmält mej till vasaloppet. Det var jag ju inte direkt förberedd på. Oron för att jag inte skulle få plats i Tjejvasan gnagde. 
Till sist blev det i alla fall min tur! Och nu är jag alltså anmäld till både Vasaloppet och Tjejvasan 2016. Jag har ännu inte bestämt mej för om jag ska åka Vasaloppet, men en sak är säker: det är en barndomsdröm att en dag åka Vasaloppet! Kanske om min storebror åker med mej. Kanske om jag kommer kunna träna och får vara frisk. Kanske om det blir mycket snö och bra träningsförhållanden 
nästa vinter. Det hänger på en skör tråd. Tjejvasan blir det i alla fall! Det räknar jag med.

Sedan åkte jag och min dotter till simhallen - och jag upptäckte att jag kan crawla hur länge som helst. Det var bara att sänka tempot.19 kommentarer:

 1. Hahaha :-) Jag hade läst av skärmen precis som du! Om det är nån tröst. Jag är mycket imponerad måste jag säga, både Vasaloppet och tjejvasan! Det kanske var meningen att du skulle klicka fel :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt införstådd med att själva anmälan var den lätta delen av Vasaloppet. Skönt att fler läser staplarna som mej.

   Radera
 2. Lugn, varje år finns det ett antal starter till diverse lopp till salu. Så man kan köpa sig en startplats dagen innan loppet om man vill, fast då kör man ju inte i eget namn.
  Sovplatser finns vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet nog egentligen att det inte är någon stress. Något slant till innanför skalet. Känns ändå skönt att veta att det finns gott om folk runt om som är mer sansade än jag. Brorsan har tex åkt vasaloppet flera gånger tidigare!

   Radera
 3. Mycket imponerad av att du eventuellt hade tänkt dig att åka Vasaloppet. Nu blir det väl simtävling också vad det lider, eller?
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp vansbro i juli! Det ser jag fram emot. Det är ju det klassikerlopp som man kan vara med i och klara utan någon förberedelse, men jag har ju lagt ribban vid att crawla loppet. Och när jag anmälde mej kunde jag inte crawla alls, så jag tränar minsann massor!

   Radera
 4. Djupt imponerad blev jag nu! Heja dig!
  Tack för din kommentar hos mig - du är den första sedan jag startade den här bloggen som tycker den är svårläst... men alla är vi olika. Tack för tipset om "Jag, Claudius"... men den har jag läst - lånade den i samma veva som serien gick på tv och gillade den mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade TV-serien också! Tur att det finns knep att läsa svårlästa bloggar, som att öppna kommentarsfältet. Det kan ju finnas en vits med att träna lite på andra typsnitt också ...

   Radera
 5. Heja dig! du är en klassiker ... eller.. Härligt att läsa!

  SvaraRadera
 6. Åh, vad härligt med crawlandet! Jag simmar som en svan, med högburet huvud och det är ju inte så effektivt precis. Å andra sidan simmar jag ju inte för att komma någonvart utan för att simma och min simstil tillåter timslånga turer utan att jag blir trött. Men att crawla är liksom lite mera sylish, stilvoller eller mindre töntigt. Imponerande är det i alla fall och jag skulle inte bli jätteförvånad om du i slutändan bestämmer dig för att åka hela Vasaloppet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Crawla är så coolt! Jag är så nöjd med att jag äntligen har lärt mej. Däremot är jag tveksam till om jag någonsin kommer lära mej vända snyggt i bassängen. Jag har testat, men inte lagt ner någon energi på att lära mej. Än. DET är nämligen änny coolare!

   Radera
 7. Haha, anmäld till Vasaloppet av en slump, den du. Fast du klarar det säkert! Jag håller tummarna för varma vattentemperaturer och snälla strömmar i sommar och fina skidförhållanden till Vasan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack! Alla hållna tummar uppskattas!

   Radera
 8. Raskt marscherat att anmäla sig till två lopp tycker jag allt. :)
  Ang simning, jag brukar säga att jag simmar som en blåhårig tant med nylagt hår som är synnerligen rädd om frisyren. ;)

  Jag är en ny lördagsbloggare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mascherar antingen snabbt eller inte alls. Välkommen till lördagsklubben!

   Radera
 9. Iiiiih! Jag har haft samma dröm som du länge och har klickat på anmälan till Öppet Spår för nästa år. Då kör du vidare med cykling och löpning också sedan kan jag tänka mig? Jag blir ju klar med min halvklassiker nu efter Halvvvättern och Vansbro halvsim... sedan är det alltså Öppet spår som hägrar för mig. Däremot kommer jag ALDRIG att ge mig an cykling 30 mil vad jag tror nu i alla fall, då ska jag verkligen ha klarat alla tre ytterligare grenar - då kanske på sin höjd. 30 mil cykel låter hemskt. Min kompis aka träningsvän ska cykla sin första Vätternrunda i år och en jobbarkompis ska cykla sin andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När du klarat Öppet spår kommer Vättern att vara lugn! Skidåkningen är tuffast, om man får tro dom som gjort hela klassikern. Simningen lättast!

   Radera
 10. Hej Pysse, nu finns det nya finfina lördagsteman som ett tillägg till mitt lördagstemainlägg i går.

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.