lördag 17 januari 2015

Lördagstema: Skräp

Vad är skräp egentligen? För 20 år sedan flyttade vi från Ornäs till Skräddarbacken i Borlänge. Det var ett fantastiskt parhus, med joddlarbalkong och utsikt över en grön dalgång ända till Romme. Livet var enkelt. Det vill säga, jag hade precis blivit arbetslös och väntade tvillingar. Karlsloken pluggade andra året på högskolan och äldsta dottern var vårt solsken. 


Jag hade inte tänkt berätta om hur vi hankade oss fram på studielån och föräldrapenning, utan om det fantastiska som hände precis vid den här tiden!
I Borlänge kommun byggdes nämligen avfallstationer för sopåtervinning! Jag skulle tro att vår kommun var en av dom första i Sverige att införa sopsortering. Det var något sensationellt att separera papper, kartong, plast, metall och glas i sina sopor. För mej var det en uppenbarelse! Skräp kan återvinnas eller användas till värme. 

I Tyskland kom Der Gelbe Sack till hushållen. Där har man löst sorteringen med proffssorterare, som plockar om och sorterar innehållet i dom gula säckarna. 


Överallt finns problemet med sopberg som växer. Vi förbränner, sorterar och återvinner.



På 70-talet producerade varje svensk 317 kilo skräp, som hamnade på sopberget. Idag producerar vi 460 kilo per skalle, av vilket ungefär 115 kilo hamnar på sopberget. Resten förbränns eller återvinns.
Det vill säga, sopberget fortsätter växa. Men överallt är man inte bra på att ta hand om sina sopor. Det är superviktigt att varje litet återvinningsbart skräp hamnar rätt! 

Vid första anblicken ser det nästan vackert ut ...

... sedan inte alls.


Till sist mår man bara illa. Allt som inte kan återvinnas eller förbrännas är skräp som tveklöst skapar problem någonstans. Om inte i en fågelmage så i våra barns framtid. Jag är en hängiven sopsorterare, men för framtiden tror jag inte att det räcker. 
Vad är skräp egentligen? Min förebild är min mamma som ser återvinningsmöjligheten innan hon ens tänker skräp. Två överblivna grejor knåpar hon lätt ihop till något nytt och användbart. Jag tränar på det.

20 kommentarer:

  1. Mycket sopor blir det och ett tag var sopberget utanför Visby Gotlands högsta punkt.
    Nu har man andra rutiner och jättefina återvinningsgårdar för det som inte är matavfall och brännbart.
    Ha en trevlig helg!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sopsortering har blivit allas ansvar! Bra att få den nära tillhands då.

      Radera
  2. Jag har vänner i södra Tyskland/Dirmstein, där de är vanligt att man lägger ut saker som man inte vill ha på trottaren en viss dag i veckan. Sedan är det upp till var och en i närheten, som känner för det att ta vara på det som önskas, innan en återvinningsbil kommer och hämtar allting följande dag. Toppenbra idé att ta efter.
    Plast som blir kvar i naturen har fruktansvärda följder för allt levande och precis som du själv skriver, även för framtidens människor. Såg ett Mitt i naturenprogram som tog upp eländet. Uj, man kan bli mörkrädd för mindre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där trottoaråtervinningen är en toppenidé! Det var oerhört smidigt för oss när vi tämde min farmors lägenhet i Tyskland, att lätt kunna ställa ut sådant som inte fick plats i lastbilen.

      Radera
  3. Oj, passande! Vi har precis varit till återvinningen med ännu en kärra köks-sopor i dag.
    Då jag var liten (måste ha varit 30-35 år sedan) brukade pappa skämta om att vi skulle åka på semester och åka till Forsbackatippen, det var den första "tipp" jag kommer ihåg. På den tiden åkte man en gång om året ungefär och slängde sopor. Visst märks det att vi konsumerar mer och mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag minns också bilturerna till tippen när man var barn. Sist vi renoverade hade vi en container på tomten för allt skräp! Huuuu!

      Radera
  4. På den tiden körde man bara in med bilen/kärran och så kom personalen och hämtade skräpet och tog det till diverse olika containrar.

    SvaraRadera
  5. Jag kommer från en "kan-va-bra-å-ha-familj" som gör att det slängs väldigt lite och återvinns en hel del. Min första blogg-idé idag var att skriva om min hall-makover och vad jag hittade i grovsoprummet, men det kanske blir en annan dag.

    Det där fina återvunna nyårsmöblemanget på din bild har jag också försökt mig på och det blev i alla fall godkänt av dockhusborna hos barnbarnet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möblemanget såg jag första gången på Instagram. Kan det ha varit hos Camilla här ovan?

      Radera
    2. Ja, ett hall-makeover-inlägg låter spännande! Jag gillar inredning, men har totalt legat av mig på den fronten.

      Radera
  6. Ett skrämmande inlägg med realistiskt! Tack för det! Vad är en joddlarbalkong? Har aldrig hört talas om det förr. Du jag ser bara den där döda fågeln framför mig *skrämmande* Inte konstigt att Moder Jord gråter och ryter och spyr aska, gråter regn och snö. Vrider sig i värme och kyla osv. Ha det /kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En joddlarbalkong sträcker sig utmed hela husets längd. Tror dom är vanliga i Tyrolen och Alperna (joddlartrakterna) och fått namnet därifrån.

      Radera
    2. Kollade med wikipedia och balkongen sitter oftast på kortsidan under ett utdraget tak!
      http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Joddlarbalkong

      Radera
  7. Det är roligt med tema, att läsa runt hos övriga och få med mer om ämnet,annan vinkling. Nu fick jag din!
    Bilderna du har till berättelsen är ju så fina, förutom det sista som verkligen är förfärlig i sitt innehåll, men den är fin i sin hemskhet. När jag växte upp brände vi mycket sopor och det var sparsamhet. Jag minns inte "sopstation" skogen, men det må ju ha förekommit ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det här temat var extra kul med allas olika vinklingar, som ändå visade sig vara ganska lika!
      Vad gäller bilderna har jag en gång lovat mej att bara använda egna bilder. Här bröt jag mot den regeln så det dundrar om det! Bara första bilden är min egen ...

      Radera
  8. Vilken respons på veckans tema det är! Jättekul med alla synpunkter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen ett kul tema! ...men nu ligger jag efter igen!

      Radera
  9. Visst är detta med sopsortering, och massivt överförbruk, viktigt. Det är bra att det har förbättrats på skräpsidan, men vi borde alla också bli bättre på att tänka på om vi verkligen behöver köpa så mycket som vi gör, och slänga ut innan vi ens hunnit slita ut produkten i fråga.

    Vad angår skräpinlägget:
    Vilken intressant reflektion, som det helt klart ligger mycket i.

    Och i handen.inlägget:
    Haha, ja, man får vara uppfinnsrik när man har lite speciella behov. Själv sydde jag, som barn, en minikudde till min morfar i julklapp då han hade så stor näsa. Jag tror dock inte den var lika användbar som din fingervärmare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, så fint med en näskudde! Urgulligt!

      Radera
  10. Ojoj. Så mycket skräp. Ett intressant inlägg....och tack för det.
    Ha nu en ny och fin vecka!
    Hejsvejs!

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.