söndag 11 januari 2015

Lördagstema: Romantik

Romantik är övermänniskor placerade i en idealvärld, precis raka motsatsen till satir som återger undermänskliga grotesker i ett kaos. Så det är ju ett passande ämne för lördagsbloggarna just den här veckan. En vecka fylld av kaos, efter terrorattacken mot redaktionen på satirtidningen Charlie Hebdo. Följd av en gemenskap mellan människor som alla fördömmer attacken, oavsett religionstillhörighet.

Jo, visst är romantik och satir varandras motsatser, men det finns något som är gemensamt, nämligen allt det som skalats bort! Nyanserna av det som gör livet till något mer än bara rosaskimrande eller som gör politiker till något mer än en fårskallar. 

Det verkar också som om både romantik och satir kommer som en reaktion på en grå och trist vardag där det inte finns så mycket utrymme för fantasier. Det finns ett behov av att förenkla tillvaron att, antingen göra världen övernaturligt vacker eller göra det obegripligt fula synligt och skrattretande. Livet blir så mycket lättare om man får drömma och skratta! 

Precis som det är skönt att se en romantisk film, eller läsa en romantisk bok kan man känna sig glad och lättad över att se ett humorprogram som häcklar med kungafamiljen eller våra politiker. Det betyder inte att vi tror att världen är rosa eller fylld med fårskallar, det betyder bara att världen för en stund blir lite mer lättbegriplig och tydlig. Vi ser det vackra och det roliga när livet är grått och gyttrigt.

En romantisk stund i mitt liv: kvällsmat i kvällssolen tillsammans med Karlsloken på kalfjället!

13 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning! Vi behöver motpolerna för att orka vidare på olika plan!
  Det finns ju en del romantisk satir också...men den beskrivningen är bäst att spara till ett annat tillfälle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Romantisk satir låter intressant, men jag kan inte komma på om jag kommit i kontakt med det tidigare. Jag är ingen expert på vare sig det ena eller andra egentligen.

   Radera
 2. Prima inlägg med motsatserna!
  For förbi din ölbryggande karlslok, och kom i håg att far min bryggde öl, ja det gjorde de nog lite varstans förresten då jag växte upp mitten på 50 talet och över på 60 talet. Minns att han en gång bryggde ett starkare öl, och av misstag drack jag ur den och det var nog min första känning av att det blev konstigt i huvud och ben och att jag fnittrade mer än vanligt. Så natur - romatisk bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl i alla fall säga att ölbryggning hemma kräver en hel del passion! Och tålamod.

   Radera
 3. Så sant alltihop! Och var vore romantiken utan vacker natur, solnedångar eller månsken? Andra påhitt som blomsterbeströdda bäddar och liknande verkar mest besvärligt, obekvämt och allergiframkallande. Tacka vet jag kaffe på kalfjället, på stranden eller på sjön!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast romantiken kan förstås finnas i en frukost hemma vid köksbordet också – vad jag menar är väl ungefär att när man krånglar till det för mycket blir det lätt för pretentiöst och de (mycket få) gånger jag utsatts för sådan behandling har jag mest känt mig obekväm.

   Radera
  2. Precis, okomplicerat är bäst! Spontanitet som kommer direkt från hjärtat ...

   Radera
 4. Underbart foto och var var ni?
  Du har så sant i allt det du säger. Mycket bra och ett viktigt inlägg *tack* /kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i Grövelsjön i September. Vi hade vandrat på norska sidan i några dagar och på kvällen innan vi gick sista stycket ner till bilen, stannade vi och åt kvällsmat i solnedgången.

   Radera
 5. Så sant som det är sagt... bra skrivet! Ser mysigt ut där med matlagning på fjället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var inte ett lätt ämne och i vanlig ordning när jag läser om tycker jag att det fattas en del i texten av vad jag ville förmedla.

   Radera
 6. Vi har väl alla ett behov av romantik, något lite i varje fall.
  Apropå nanoteknologi - har ett antal Genovis-aktier, och där är det inget romantiskt skimmer för tillfället. Bara grå trist vardagslunk. När kommer rycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar frågan som en komplimang ska du veta! Skåda i framtiden, begripa mig på ekonomiska placeringar och få vara rådgivare är sådant jag drömmer om!
   Förresten är väl "lab on chip" fortfarande ganska hett? Vänta tills det händer något mer på hemanalysfronten, där borde det finnas potential. Ska vi säga mars 2018? Då smäller det!

   Radera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.