lördag 7 februari 2015

Lördagstema: Sömnlös

För det mesta sover jag bra och jag prioriterar sömn. Har alltid gjort. Jag vet inte om det är för att jag är kvällstrött, som det har blivit lätt att prioritera sömnen, eller om jag har blivit kvällstrött för att jag gillar att sova. 
När jag ligger sömnlös vet jag ganska direkt varför. Katten och stress är dom i särklass vanligaste orsakerna till att jag är vaken på natten. 
Under hösten och före jul sov jag riktigt dåligt. Det var för mycket stress under en period. Efter jul sov jag gott igen, men för att ändå hålla lite koll på mina nätter laddade jag ner en "sömnapp". Jag är lite osäker på hur den ska användas, men resultatet är lite spännande och jag tänkte, att om jag börjar sova dåligt igen, kan jag kanske se någon skillnad mot nätterna med bra sömn som jag har mätt upp nu. 


Torsdag-Fredag. Slutet av en intensiv vecka, som avslutades med en mötesintensiv fredag.

Fredag-Lördag. Försöker stanna uppe lite extra, för annars vaknar jag flera timmar innan resten av familjen vill upp. Den här fredagen gick det väl sådär ...

Två helt vanliga nätter.man kan tydligt se att jag somnar snabbt och sover som djupast i början av natten. Det var kanske inte någon nyhet direkt, men det är den del av resultatet som jag känner stämmer. Resten är jag inte lika övertygad om, men det är ju möjligt att jag stiger upp från djup sömn varje morgon. Oftast känner jag mig utvilad när jag går upp - kanske för att jag sällan ställer någon klocka.


12 kommentarer:

 1. Intressant att det finns sömnappar! Hade jag ingen aning om, säkert bra om man vill få koll på sitt sömnbetende! Jag tror att vissa är morgonpigga/kvällspigga av naturen men att man kan påverkas av olika faktorer. Det vore väl katastrof om alla var kvällströtta antagligen. Ingen skulle orka jobba jour! Tur vi är olika :-) Jag är ny här på lördagstema och gluttar runt hos dej och andra som jag inte känt till tidigare. Trevlig fortsättning på helgen! Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och välkommen till lördagsbloggänget! Håller med om att det är tur att vi är olika!

   Radera
 2. Det är intressant hur man sover men blir du inte stressad av att hålla koll på appen och hur vet mobilen hur du sover?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken appen eller telefonen i sängen stör mej, men riktigt hur den funkar har jag inte fattat. Den kan väl inte basera fakta om min sömn enbart på rörelser? Men lite koll får man väl, tänkte jag, speciellt i en jämförelse.

   Radera
 3. Stress och sömnbrist har vi konstaterat att hänger samman. En app i min situation skulle troligen vara förödande. Fick skriva sömndagbok en period. Både och effekt, men jag såg ju mitt dåliga sömnmönster, då det landat såg jag det som ett hjälpmedel i kartläggningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagbok är bra till mycket! Intressant att man är så dålig på att känna igen tecknen på stress. Ganska ofta upptäcker man det ju tyvärr lite sent. Jag försöker vara observant, men man vill ju inte heller vara svag, så ofta kör jag på lite för länge.

   Radera
 4. Vilken rolig manick! Måste du kopplas till något för att den ska funka och i så fall hur?

  Sömn börjar ju bli lite trendigt och jag är väldigt nöjd, eftersom det aldrig tidigare varit OK att sova så mycket som jag gör när jag får sova som jag vill. Plötsligt är nio timmar per natt OK. Inte alls töntigt eller ohippt. Bara jag inte vore så lättväckt skulle jag sova precis nio timmar alla nätter, för då mår jag som bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är bara att starta appen i telefonen och lägga den bredvid kudden med skärmen nedåt.

   Nio timmar sover jag sällan, men gärna åtta! För det mesta räcker dock sju timmar, som inatt. Jag ska strax släcka, men vet att jag kommer vakna före sex, så någon väckning behövs inte.
   Sov gott!

   Radera
 5. Oj... finns det såna appar också... och jag som inte ens har en smart telefon. Spännande pryl i alla fall :)
  Att jag räknar svamp (eller snarare svampnamn) beror nog på att jag är en "svampnörd" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nörd klingar vackert i mina öron! Jag gillar att plocka svamp och utökar varje år kunskapssortimentet, men än är det på "blåbärsnivå".

   Radera
 6. Jag sover ofta dåligt! Testade en sån app för några år sedan, minns inte vad den hette - men man lade också mobilen under kudden och den registrerade (vad jag tyckte såg ut som) bra data.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man bara får ut en smula av användbar information, så är det väl bra! Bara att få en visuell bild av hur länge eller kort tid man har sovit, kan ju vara upplysande.

   Radera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.