lördag 7 december 2013

Lördagstema: Bakverk

Den här lördagens tema är som gjort för mej! Dessutom har jag många gånger tänkt att jag kanske borde skriva lite om mitt bakintresse, med betoning på lite för det enda som behövs när man bakar är egentligen lust!
Baket börjar med en jäst av något slag. Surdeg, levain eller vanlig hederlig Kronjäst.
Jag startar ofta mitt bak med en aprikosjäst. Jag köper osvavlade aprikoser som jag lägger i burken med vatten och honung. Efter några dagar puttrar och bubblar det i burken. Då tar jag lite av vätskan och blandar med lite mjöl. Den degklutten "förstorar" jag sedan några gånger med mer mjöl och vätska, men då vatten, tills den väger ett knappt kilo.

Jag väger allt med våg! Och jag kör degen läääänge i maskinen! Länge, länge, länge!
Ja, man hinner sitta ner och ta ett lite glas vitt ... (som det ser ut som att jag gjorde just den här dagen)
Man måste vara försiktig med bakmaskinen! Den är stark som satan och knölar lätt sönder allt som hamnar däri.

Sedan ska degen jäsa, helst kallt!


Med bakning måste man vara beredd på att ständigt lära,

numer jäser jag alltid degen i syltkitteln.


Bränt bröd. Lätt hänt!

Platt bröd. Lätt hänt!

När man blir lite rutinerad, kan ha flera bak igång samtidigt.


Levain, söt-sur och laupta bröd (om jag inte minns fel).

Jag använder jäskorgar av olika slag. I början tog jag durkslaget, det funkade också!



Det är jäskorgen som ger det fina mönstret på brödet.


Om man är lite snitsig, kan man göra skåror med en vass kniv också, jag gjorde ett försök på dom här bröden. Annars lägger jag hellre den vikta delen av degen nedåt i jäskorgen, så det öppnar sig naturligt när man tippar upp det.

Jag bakar nyfiket och vill förstå processen, därför dokumenterar jag mina bak ganska noga. Här är en studie av jäsningen i ugnen. Totalt sett bakar jag brödet i 55-60 minuter, men det är under dom första 20 minuterna som brödet jäser upp. 






Man kan se när skorpan börjar hårdna och "brödrocken" blir lite trång, då reser sig undersidan och spänner ut sig för allt vad rocken håller och brödet blir runt.


När brödet har svalnat är det som att öppna en julklapp!


Alla bröd blir olika, men dom här är båda två precis som jag vill ha dom!


Och extra gott blir brödet med fyllning.


Bulltips 1: smält INTE smöret!


Lussekatter är en utmaning! Dom blir alltid snygga, men är ju så torra och tråkiga ...


Min favorit bland söta bakverk! Jag äter semlor året om.


Men se här! En uppfinning av min manwww.pysselitenskarlslok.blogspot.com,. När jag kom hem från universitetet en novemberdag 2000, hade han bakat hjärtformade semlor till mej. 

15 kommentarer:

  1. Oj, vad spännande – rena baklaboratoriet. Och vad fint med hjärtformade semlor!

    Men varför ska man inte smälta smöret till bullarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lat och ger dig Norrmejeriers förklaring:
      Skillnaden mellan smält och osmält smör kan vara större än du tror. När du gör vetedegar ska du t ex alltid använda rumstempererat smör. Det fasta fettet binder mer luft i degen, jäskraften blir större och degen mjukare och mer elastisk.
Luftblåsorna i degen växer sig större under jäsning och bakning genom att de inte brister och släpper ut gasen.
Brödets volym blir större. Smält smör absorberas lättare av mjölet, och ger en tyngre konsistens på brödet. Olja ger också ett tyngre och kompaktare bröd.

      Radera
    2. Aha! Verkar rimligt. Tack för info!

      Radera
  2. Jag påstår att långa fettkedjorna smörjer glutentrådarna bättre och mer effektivt än korta (smälta, sönderslagna).

    SvaraRadera
  3. I jan Heds bakbok har han också den förklaringen.

    SvaraRadera
  4. Försöker överlista kommentarspolisen.
    Ville också ge uttryck åt att baklusten
    Har infunnit sig.

    SvaraRadera
  5. Jag är djupt imponerad och ska genast sluta tro att "jag kan han tur". Men testa mitt hårda bröd, det tar tid och karlsloken kan sysselsättas en stund till.

    SvaraRadera
  6. Hantverk och konstverk! Mycket fint och säkert jättegott!

    SvaraRadera
  7. Åh, baka är något som jag aldrig gör mig tid med. Mycket dumt! Man borde ju i alla fall sno ihop lussebullar, även om det kanske är lite väl sent för det nu.
    De där hjärtformade semlorna var underbara! Det är kärlek det. :D

    SvaraRadera
  8. Färskt, hembakt bröd med smör och ost; finns det något godare i all sin enkelhet?! Dina bröd ser verkligen läckra ut! Själv har jag alltid bakat och var självförsörjande på bröd igenom hela min studietid. De senaste åren har dock mannen blivit den som bakar allra, allra mest. Han, som aldrig stått i ett kök när vi möttes, kan gå i gång och baka dygnets alla timmar, flera gånger i veckan av ren glädje för att baka. Något sonen och jag definitivt njuter gott av - liksom mannens kollegor.

    SvaraRadera
  9. Lussebullar behöver inte alls bli torra och tråkiga! I all vete deg ska man ha ett par deciliter äppelmos, då blir det alltid saftigt och gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gu' vilket bra tips! Det ska jag prova! Idag! (Jag har inte bakat en enda julbilder än, bara städat och röjt, men nu är det klart!

      Radera
    2. Jaha, julbilder förstår alla att det betyder julbulle! Tokfansstavningshjälp.

      Radera
  10. Jag vill också baka med mos! Och slänga saker i assistenten (som ja har exakt likadan) och dricka vitt vin!

    Himmel så inspirerande!

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.