söndag 22 december 2013

Lördagstema: Nya traditioner

Min familj firar vanliga svenska högtider, på ett ganska vanligt svenskt sätt med några traditioner som vi har med oss sedan barnsben och några nya som vi skapat själva. Alldeles enligt mönstret.
Jag älskar fest och traditioner, men är flexibel när det gäller hur vi firar - utom i ett fall:

Jag har problem med midsommar! Under en period ville jag faktiskt inte fira alls. Vi åkte bort eller gjorde ingenting och hade en vanlig dag. Skönt och kravlöst? Nej, jag mådde dåligt och var på dåligt humör.  

Varför denna aversion mot just midsommar, frågade jag mej. Det spelar väl ingen roll om man firar midsommar eller inte? Jag tror att det var för att det blev en sådan apparat att få till ett traditionsenligt firande - med stång, ringdanser, sill och snapsvisor. Det var så jag såg midsommar för mitt inre. Det var ju enkelt när vi bodde i Dalarna, midsommarfirandets Mecka! Till och med när vi flyttade hit till Uppland och barnen fortfarande var små och ville vara med och leka blev midsommar rolig och stämningsfull. 

Men under några år nu har midsommartraditionen förändrats för oss och just övergången har varit lite svår för mej. Svårt att tycka att det är mysigt och roligt, svårt att vara utanför andra människors midsommartraditionsbubbla och svårt att skapa en ny egen. Efter mycket funderande på det här har jag bestämt mej för att i alla fall sluta drömma om en midsommar som vi inte firar. Det gör bara livet trögare. I år firade vi lätt hemma hos mina svärföräldrar Det gick bra och jag tyckte midsommar blev perfekt.

En somrig bild - jag kastar mig in i en ny tradition. Utmaningen att bada varje dag på semestern har utökats till att bada varje månad. Än så länge pågår detta som en utmaning, men jag drömmer om att kunna njuta av ett dopp året runt, utan att det känns som något oerhört speciellt.

På tisdag firar jag jul, där håller jag på traditionen med rim på alla paket! I övrigt skippar vi julskinkan helt i år och en hel del nya vegetariska rätter kommer ta plats på julbordet. Folkmängden kommer öka crescendoartat med oss fem på julafton, påfyllnad till juldagen och riktig släktsammankomst på Annandagen. Jag gillar julen och ser inte fram emot den dag då jag kommer känna för julen som jag gör för midsommar, men det tänker jag inte på.

Nu önskar jag alla en skön och fridefull jul! 

8 kommentarer:

 1. Intressant om midsommarmotståndet! Jag har ju alltid haft "färdiggjorda" midsomrar att tillgå i Horndals brukspark om jag har varit sugen på att fira, så det har varit enkelt. Och lite midsommarmat kan man ju alltid få till. Att ordna allt på egen hand har jag aldrig ens funderat på. Julen däremot är ju faktiskt ett enklare arrangemang, rent praktiskt och en bra chans att samla familj och släkt. Och kommer man bara ihåg att delegera så är det ju rätt kul med pysslandet. Goda helger önskas er i Knivsta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, förutsättningarna ser onekligen olika ut beroende på var man befinner sig.

   Radera
 2. Det är skönt när traditioner förändras till det bättre, skinkans utträde från julbordet är en befrielse t ex. Ett år serverade jag glögg på midsommarafton, det var bara +7 grader.
  En tradition som verkar svår att bli av med är gatloppet mellan spisen och diskbänken.
  Må så gott du kan i helgerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar glöggpå sommaren! Dom där kvällarna som man kan sitta ute länge.

   Radera
 3. Jag har haft liknande svårigheter med nyårsafton, som jag alltid har förväntat mig så mycket av. Och så slutar det alltid med att jag går hem med fel karl, sitter och kräks i värdinnans badkar och sprätter en okänd kvinnas p-piller över hela middagsbordet. (Okej, det där var 80-talssynder.)

  Numera är det lugnt: traditionen bjuder att vi bjuder in alla vänner som inte har pälsdjur eller någonstans att vara, och så äter vi huller om buller bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! På nyår vill man helst ha champagnekorkar i taket och partyhattar på sniskan. Men jag är ganska nöjd med en lugn nyårskväll också, kanske för att jag är så kvällstrött. Jag orkar faktiskt bara vara vaken om det är fullt håll i gång och klackarna i taket!

   Radera
 4. Men... kom inte min långa kommentar med här? Buhuu....

  SvaraRadera
 5. Känner igen detta med midsommar. Vi har alltid firat enkel midsommar i min svenska familj. Många år utomlands, i olika länder som enda svensk, har gjort att jag helt missat vad det hela egentligen handlar om. Läsande av utlandssvenskars bloggar och alla de besvär de gör sig för att fira har känts främliggörande för mig, till eet plötsligt fick mig till att längta efter något jag nästan inte själv hade upplevt. I somras fick jag så till en liten midsommaraktig middag för mig och killarna - otroligt nog mindes jag dagen - som kändes lite trevligt - ingen av dem har ju någonsin firat högtiden. Vi får se om det blir någon repris.

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.