måndag 25 november 2013

Lördagstema: Finurliga lösningar

Av alla finurliga lösningar finns det några världsmästare: hjulet, kameran och tvättmaskinen bland andra. Den sista har Hans Rosling hyllat i ett fantastiskt bra TED föredrag.

TED är för övrigt en outsinlig källa till inspiration om finurliga lösningar. Lyssna gärna också på Henry Fords barnbarnsbarn och hans visioner om smarta vägar och smarta kommunikationssystem.  Jag menar, vem har inte önskat ett bättre system för parkeringskaoset efter ett stort evenemang när alla ska hem samtidigt? Eller något så enkelt som att ta sig mellan tågen till tunnelbanan på centralen i Stockholm på ett mindre flipperaktigt vis.

Jag är en stor beundrare av dom som hittar på finurliga lösningar för att underlätta i sin vardag. Som Karlslokens morfar, som varje gång han satte sig i bilen och slog på ljuset, stoppade en tofs i fickan. Tofsen satt med en resår fast i växelspaken och när han steg ur bilen blev han påmind om tofsen och stängde av ljuset. (Ja, det var före halvljusautomatikens tid.) Eller min yngsta dotter, som sydde i kilar i ärmarna på en favorittröja som blivit för trång.

Så funderar jag på om jag hittar på några finurligheter. Såklart jag gör! Men jag kommer inte på någon som jag direkt tycker är värd att berätta om. Det kanske är så med dom där finurliga lösningarna. Vi hittar på dem för att vi måste, men det är först när någon annan ser det finurliga som dom får betydelse!

 Både vacker och finurlig!

Förresten, här är ju en finurlig lösning som jag har åstadkommit! Jag har återanvänt de nedklippta pinnarna från plymspirean och sparrisgräset för att konstruera ett kombinerat stöd och solskydd för mina små tujaplantor. 

Ibland hittar man på utan att egentligen lösa ett problem. 


4 kommentarer:

  1. Hans Rossling är suverän. Jag har under några dagar ägnat mig åt finurliga, ( mer eller mindre) lösningar. Alltid lika nödvändigt varje år , när julljusen ska sättas upp med förlängningsladd och timer. Jag fortsatte av bara farten och löste vissa förvaringsproblem i förrådet. Leve tvättmaskinen! Boken väntar.

    SvaraRadera
  2. Kanske det ska vara advents/ julbelysning.

    SvaraRadera
  3. Det var kanske till och med du som tipsade mej om Rosling en gång!

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.