lördag 16 november 2013

Lördagstema: Leva länge

Alla får inte leva länge och oftast vet vi inte om det blir ett långt eller kort liv vi får. För mej blir det en fråga om hur jag lever mitt liv. Man lever längre om man är frisk och det är större chans att vara frisk om man lever ett häslosmt liv. Träna och äta nyttig mat. I mitt liv är det lätt, men för andra är det en kamp att varje dag leva ett hälsosamt liv. 

En annan komponent för ett långt liv är välmående, för själen alltså. Lyckliga människor är friskare och lever längre. Ibland krockar lyckorusen med hälsan. Ekvationen är svår, men så länge man kan göra ett medvetet val är det upp till var och en!
Frågan är då om ett långt liv är att föredra? 

Världens äldsta människa bodde i Frankrike och förströdde sina dagar med tennis, cykling, simning, rullskridskoåkning, piano och opera. Hon behövde aldrig bekymra sig om jobb, ekonomi eller barnlöshet. Hon blev 122 år gammal. Jag gissar att hon levde ett lugnt liv, som hon trivdes bra med.

Jeanne Calment, 20 år

Göran Kropp besteg Norges högsta berg när han var 6 år gammal, blev fallskärmsjägare i lumpen och sprang en mil om dagen när han blev äldre. Hans liv bestod av äventyr från morgon till kväll. Bland annat cyklade han med sin klätterutrustning till Nepal, besteg världens högsta berg och cyklade hem igen. Han körde även Formel 3 racing några säsonger och jag är övertygad om att han inte skulle vara så lycklig i en vardag utan spänning. En för Göran vanlig oktoberdag 2002 var han ute med en kompis och klättrade, när en säkring lossande och han föll 18 meter. Han blev 35 år gammal.

Göran Kropp, 29 år

Vad tycker ni om resebyråns reklam med den danske stjärnskådisen där han säger:
"Livet består av 29 tusen dagar. Av dom sover vi bort 10 tusen och arbetar ytterligare 9 tusen och tittar på tv ca tvåtusen dagar, sitter dessutom framför datorn allt mer. Hur många dagar går ändå bara åt till ingenting? Dom tar fort slut, alla dagarna. Så var rädd om dom, för livet är inte dom dagarna som passerar - utan dom vi minns."?

16 kommentarer:

 1. Ja, det är lite svårt att tänka sig Göran Kropp som stillsam pensionär. Men vem vet, han hade kanske stormtrivts?

  Det där citatet är lurigt: "livet är inte dom dagarna som passerar - utan dom vi minns". Jag minns gärna just de där ändelselösa dagarna, då livet bara passerade. Riktig vanlig vardag. Sånt gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...händelselösa... (så klart!)

   Radera
  2. Jag gillar också vardag och blir faktiskt lite provocerad av den där reklamen. Jag vill inte ha mina dagar värderade av någon annan, så jag försöker att inte bry mej, men ibland är det ju svårt.

   Radera
 2. Jag är alldeles för dålig att leva i nuet. Längtar hela tiden efter något. Måste jobba på det lite...
  Men 122 år vete sjutton om jag vill bli.
  Hoppas att helgen är bra och du är ju grym som vinterbadar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur man kan träna på "nuet". Yoga funkar bra för mej. Har även testat avslappningsövningar i en mindfullness-app, men klarar inte av det än.

   Radera
 3. Jag hörde en intervju med Göran Kropp när han hade kommit hem från Nepal, han muttrade lite irriterat att han hade haft pyspunka hela vägen. Det blev lite dråpligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla har vi ju olika fokus ... Jag hade förmodligen gnällt över en kroppslig åkomma.

   Radera
 4. Jag tror att de flesta vill leva ett långt och friskt liv, men det blir ju inte så alla gånger, trots att man kanske lever hälsosamt osv. Att leva länge behöver ju inte heller betyda att man lever lycklig. Kvalitet står mot kvantitet. Jag tror att om man mår bra i själ och hjärta, så mår kroppen bättre också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det! Men jag blir så ledsen när jag ser unga människor röka, dom har liksom lurats till att förkorta sina liv ...

   Radera
 5. Hur man än gör är det svårt att veta om livet blir kort eller långt, därför lever jag med övertygelsen att det är bäst att ta vara på det man har. Jag vägrar leva bara för några få veckors semester, utan jag vill gärna även njuta av det lilla i nuet, även om det bara är "vanlig" vardag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är det förresten, har det valts någon värd till temat i December? Om inte kan jag dra mitt strå till stacken, det är bara att säga till.

   Radera
  2. All frivillighet belönas med ett rungande:JA!

   Radera
  3. Precis! Semester är bara "andra" underbara dagar i livet!

   Radera
  4. Oki, så får jag ta och börja klura på teman.

   Radera
 6. Fint inlägg. Jag har tyvärr inte kunnat vara med och skriva tidigare den här månaden då jag varit i Mälarhöjden med barnbarnen och håller på att förbereda mig för en utställning med mina tavlor. Jag ska försöka komma med ett inlägg på lördag i alla fall. Det är bra om du ändrar min adress till MUSIKANTA. Dvs. tar bort den extra förargliga bokstaven T. :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! En släng av dyslexi minsann, jag har läste musiktanta i begynnelsen och sedan inte sett att det stått musikanta! Båda lika fina nick, enligt mej. Härligt att du är med igen! Det bästa med bloggeriet är väl att det är kravlöst, eller borde vara i alla fall ...

   Radera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.