söndag 17 mars 2013

Lördagstema: Bästa gömstället

Till igår morse hade jag förberett ett inlägg till lördagstemat "bästa gömstället" om veckans debatt som blossade upp efter Jonas Hassen Khemiris brev till Beatrice Ask (och Beatrice Asks svar). Det handlar ju om människor som lever gömda!

Men så plötsligt kändes det inte så bra, för det är ju inte alls det bästa gömstället. Tvärtom snarare det sämsta. Så här kommer mina tankar och reflektioner om vad bästa gömstället är:

Godis. Om man ska gömma godis kan jag inte rekommendera lekparken, när jag var liten hittade jag en tia (=mycket pengar 1975), jag köpte en hel hög tuggummikartor i tjorren och gömde under rutschkanan, där dom hittades av någon. 1999 grävde mina tre döttrar ner sina påskägg i sandlådan, sedan fick vi leta en hel eftermiddag efter dom förjordade äggen. Nej. Godis kan man gömma i sina jackfickor eller väskor. Det är så trevligt när man står ute och väntar på bussen eller trött kommer ut från ICA en torsdagkväll och man går på parkeringen och letar efter sin bil och just då kör ner näven i fickan eller väskan efter mobilen eller bilnycklarna och hittar lite godis! Det är perfekt.

Pengar. Pengar går inte att gömma. Om man nödvändigt inte vill slösa bort dem på onödiga inköp ska man ge bort dem till någon som behöver dem bättre.

Inköp. Jo, jag har hört att det finns folk som köper saker som dom inte vill visa för t.ex. sin man. Jag har inget superbra knep här, men för egen del skulle jag nog bara kunna knipsa av prislappen och hänga in fyndet i garderoben, sedan jublar Karlsloken när jag är snygg. Eh! Kanske, rent hypotetiskt, skulle jag nog inte märka om han köpte hela sortimentet på Teknikmagasinet och släpade hem, det skulle liksom inte bli någon skillnad.

Kurragömma. På en hylla i garderoben. Det var i alla fall där mina föräldrar brukade hitta mig - till sist - sovandes.

Fläckar. Snyggaste tröjan har fått en fläck mitt på magen. Klipp av den och gör en kortkort tröja, som är så modernt idag, eller klipp bort ärmarna och använd på en tröja med obekväma ärmar. Alternativen för att "gömma" fläckar är oändliga. Man kan till och med måla dit fler fläckar, så är det ingen som vet att en av dom faktiskt är en fläck.

Alla andra saker tror jag att man kan gömma genom att applicera Charles Baudelaires insikt om lurendrejeri på, nämligen:

“The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world that he does not exist.”

7 kommentarer:

 1. Gömma godis ute är inge bra idé. Min pappa var mycket sträng när det gällde godis. Vid något tillfälle hade jag i alla fall köpt 5-öres kola för en krona och gömt ute. När kvällen kom tog jag in påsen för att njuta min hemlighet i sängen. Men det var fler som hittat godiset: svartmyror. Hela sängen full. Jag blev tvungen att avslöja mig. Inte kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, ytterligare ett exempel! Hu för smådjur i sängen, tusen gånger hellre brödsmulor, som nog är det näst värsta.

   Radera
 2. Hallen är ett bra kurragömmagömställe. Att kliva i ett par stövlar och hänga för en kappa funkar förvånansvärt bra, men hatthyllan är förstås ett strå vassare. Vår katt Alexander gillade inte att åka bil och visste precis när det var dags, hur mycket vi än låtsades om ingenting. När han insåg att det inte var någon idé att gömma sig under skohyllan hittade han en annan lösning, som gjorde att vi fick skjuta upp avresan ett dygn. I den utdragbara underdelen av en sällan använd bäddsoffa låg han och tryckte hela natten och halva dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallen är ju ett toppenbra gömställe! Katthistorien kunde lika gärna handlat om vår katt som vi hade när jag var barn (även om han blev 19 år och levde när jag blivit stor och flyttat hemifrån), han hade en mycket stark vilja och åsikt om vad han tolererade, bilåkning tyckte han inte om.

   Radera
 3. Små barn gillar ju att gömma sig och även att gömma saker av olika slag. När äldsta sonen var drygt ett år var vi på besök hos pappan som hade en jobblägenhet i Sundbyberg. Jag tog av mig vigselringen när jag diskade och när jag skulle ta på den igen var den borta. Totalt borta! När jag letat halvt ihjäl mig tog jag hjälp av sonen som glatt lyfte på en blomkruka och där på fatet låg ringen. Nu är den borta och troligen nersmält. Vi hade besök av en cyklande proffstjuv som la beslag på lättåtkomligt silver och guld. Men! Mannen hade ett specialgömställe för utländsk valuta och det är det bästa gömstället !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den om ringen hade jag inte hört! (eller glömt) Det är alltså hemligt vart bästa gömstället är! Smart!

   Radera
 4. Det var många bra tips det, eller "antitips" ska man kanske säga. Godis utomhus verkar ju inte så smart; om inte annat så förstörs det väl i regn och rusk, har dock lustigt nog inte testat det själv. Som vuxen har jag dock gömt mer än ett och annat tomt godispapper i någon ficka, när jag på väg hem med kvällsmatens matvaror fallit för ännu en frestelse. Man ska ju inte äta, och speciellt då inte godis och liknande, innan maten var visst något man hade sagt till familjens yngre medlemmar. Om de/han bara visste vad som gömde sig i mammas jackficka många av de gångerna...

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.