söndag 27 februari 2011

Om 40 år, 2051. Vad händer då? Framtidskoll.

Såhär mycket hinner hända på 40 år! Läs min 70-tals research och gör en framtidsvision!

1. Familjeliv
På 70-talet levde vi i kärnfamiljer med mamma, pappa, barn. Under den gröna vågen blev det populärt att bo kollektivt och flytta ut från staden till landet. Kvinnofrigörelsen och jämställdhetsfrågor fick nytt fokus och kvinnor började i större utsträckning söka sig till mansdominerande yrken.


En astronaut 1971?


Även barnen fick större utrymme. BRIS bildades. Papporna fick och tog mer ansvar för uppfostran och 1974 infördes föräldraförsäkringen, som innebar en möjlighet för även papporna att stanna hemma med sina barn.
1975 fick kommunerna ansvaret att ge alla 6-åringar plats i förskola och många barn gick från tidig ålder i förskola eller familjedaghem (då: daghem och dagmamma).

Hur ser familjen och tillvaron ut för barnen 2051?

2. Matvanor
Nya influenser kom med den nya arbetskraftsinvandringen av främst italienare, jugoslaver, turkar, greker och österrikare och vi började äta pizza och pasta. McDonalds öppnade sin första restaurang i Sverige 1973.
Vi åt frukost, mellanmål, lagad lunch och middag med näringssammansättning enligt Statens Institut för Folkhälsan’s kostcirkel, som 1974 även fick propotioner med matpyramiden. Viktväktarna etablerade sig i Sverige 1972. I skolorna fick alla barn skolmat från storkök och man åt mer halvfabrikat.


Hur ser våra matvanor ut 2051?

3. Transportmedel
1971 blev Citroën CS vald till årets bil. Det var en tekniskt välutrustad familjebil, med framhjulsdrift och överliggande kamaxel och med en effekt på upp till 65 hästkrafter (jfr. dagens bilar med ~200 hk).
I och med den gröna vågen uppstod dock en opinion mot biltrafik och på många håll prioriterades kollektivtrafiken.
När tunnelbanan byggdes i mitten på 40-talet ersattes många direktbussar med matarbussar, som i praktiken förlängde restiden från fler ställen utanför tunnelbanenätet. Detta problem försökte man på allvar lösa under 70-talet och
1976 kom LAKU (Landstingets kollektivtrafikutredning) fram till att Stockholms kollektivtrafik skulle byggas ut med tvärlinjer och ny teknik. Planer fanns på ett autominibussystem som var förarlösa, spårburna, minivagnar som skulle gå hög turtäthet.



Kommer vi att ha förarlös, spårburen trafik 2051 och hur kommer vårt resande i världen att se ut?

4. Arbete
Under 60- och 70-talet hade vi en stor arbetskraftinvandring från andra länder. Välfärden ökade i Sverige och folk fick det i allmänhet bättre. Mot slutet av 70-talet mattades högkonjunkturen, som pågått under hela efterkrigstiden av. Flera svenska industrier drabbades av stålkrisen när efterfrågan inte fortsatte öka i samma takt som produktionen.
På 70-talet fanns fortfarande lärlingssystemet, som gav unga en utbildning på arbetsplatsen. Fler män än kvinnor läste eftergymnasial utbildning och lönen för samma jobb skilde mellan män och kvinnor (kvinnolöner avskaffades 1960).
Arbetstiden reglerades 1970 till 40-timmarsvecka och 1976 lagstiftades om fem veckors semester. Löntagarfonderna infördes som en medicin mot den dåligt fungerande solidariska lönepolitiken.

Hur kommer arbetssituationen att se ut om 40 år?

5. Teknik
Vi hade två TV-kanaler och utfasningen av svartvit TV skedde under 70-talet.

Telefonerna kom som vägghängda modeller och med knappar istället för nummerskiva. Telefonväxlarna digitaliserades med AXE-systemet. Fröken Ur läste tiden från ett band.

Disketten lanserades som lagringsmedia och hålkorten försvann från marknaden. Man lyssnade på musik från vinylskivor och kassettband, som fick sin storhetstid i slutet av 70-talet.

Det var mycket fokus på rymdforskning och flera månfärder görs. I USA utvecklades GPS systemet.

Fram till 70-talet användes 70-80% av alla mikroskop inom biologisk- och medicinsk foskning, men i och med utvecklingen av halvledarteknologin ökade behovet av mikroskopering inom andra branscher och utvecklingen och tillgången av mikroskop kom igång på allvar.

Moores lag förutspådde en halvering av transistorstorleken vartannat år.

Nanoteknologi definierades för första gången på detta sätt: "'Nano-technology' mainly consists of the processing of, separation, consolidation, and deformation of materials by one atom or by one molecule."

Vad har vi uppfunnit (och vad har vi tillgång till) 2051?

10 kommentarer:

  1. Först vill jag citera Ulla Skoog: "Vem vet vad framtiden har i sitt sköte, man har ju fullt upp att hålla reda på sitt eget."

    Förarlösa fordon på egna spår kommer att bli en realitet långt innan 40 år har gott. Mikroskopen blir små datorer och ingen behöver jobba mer för det gör någon anna åt dom.

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa sammanfattning av utvecklingen i den tid jag själv som vuxen varit del av. Frågan hur det ser ut om 40 år är spännande. Imperiet är inte så fantasifullt och otroligt längre. Sorligt att inte längre vara med och få uppleva på gott och ont den nya världen.

    SvaraRadera
  3. Men vad ambitiöst! Här kommer en kopieringsbar mall till alla som vill svara utan att klicka fram och tillbaka:

    1. Familjeliv
    2. Matvanor
    3. Transportmedel
    4. Arbete
    5. Teknik

    SvaraRadera
  4. Glömde ju att svara själv!

    1. Familjeliv
    Jag tror att det är ännu rörigare än nu -- alla har slutat att komma i tid och alla är individualister så till den milda grad att ingen riktigt bryr sig om vem som gör vad längre. (Och om man tänker efter, så kanske det kommer att funka ändå?

    2. Matvanor
    Jag tror att vi äter allt. Det finns de som inte rör färdigmat och de som inte äter annat än kosttillskott. Och jag tror inte att fettvågen kommer att slå till.

    3. Transportmedel
    Japp: spårbundet och förarlöst. Mer under marken än nu, dock. Och alla bilar är hopvikbara.

    4. Arbete
    Storstäderna kommer inte att locka i lika hög utsträckning eftersom alla kan göra allt via datorer (eller den tidens motsvarighet till dator). Jag tror på specialisering i högre utsträckning: de som är bra på att göra ditten, anlitar andra till att göra datten. Fixahemmavågen ersätts av "anlitaettproffs-vågen".

    5. Teknik
    Pipelines! Stora rör med allt som behövs! Jag har ingen aning om hur detta ska funka om ingen först uppfinner teleportering -- men vi kommer inte att åka en och en till affären i alla fall.

    SvaraRadera
  5. Bra med mall, tack Lotten! Pipeline verkar bra, det vill jag ha! Om man vill ha något tillräckligt mycket kan man få det om man tänker på det hela tiden. Tror jag!
    *pipeline, pipeline,...*

    SvaraRadera
  6. Jag tänker på ett program jag såg en gång som handlade om framtiden, där en framtidsforskare visade hur alla egentligen hade alla pusselbitar på 60-talet (som plast, miljön, datorer) men ändå inte kunde lägga pusslet och se hur 2000-talet skulle bli. Så är det nog med oss också: vi har alla fakta, det är bara att se sig omkring, men kan vi se hur 2050-talet ska se ut?

    SvaraRadera
  7. Precis så tror jag att det är Anna. Jag samlar pusselbitar. Å andra sidan tror jag också att vi kan styra vilken framtid vi VILL ha, men är lite för oorganiserade för att göra det. Tänk vad en samlad framtidsvision skulle kunna ge!

    SvaraRadera
  8. Det är en skön och svindlande tanke, men är inte problemet snarare att vi är oeniga än oorganiserade? Inte framförallt om vad men om hur. Men jag vill inte vara pessismisten! Man kan ju börja med enkla, konkreta visioner. Att det finns teleportrar år 2025 till exempel. Det borde väl alla kunna vara överens om?

    SvaraRadera
  9. Snyggt! Dubbelvänsterblink för PC-användare.

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.