söndag 1 november 2009

"Söndag i sammet ..."

Så inledde ibland Kjell Alinge radioprogrammet Eldorado på 80-talet. Programmet sändes på söndagförmiddagar i p3. Söndagen lindades in i behagligt radioludd, Kjells mjuka röst och varierade musik skvalade i gillestugan under mina tonår. Eldorado är tillbaka i etern, men nu är programmet förvisat till P2 på torsdagar 22:30, lyssna här, Kjell är lika suverän nu som då!

Jag fick ett nostalgiryck och var tvungen att ringa brorsan och prata radiominnen, brorsan är ju trots allt familjens musiknörd. Då oroade sig föräldrarna för vår överkonsumtion av TV-tittande, på samma sätt som vi nu oroar oss för våra barns datorkonsumtion. Jag tittade på TV, men det var radion som gav mig mest och som jag minns bäst!

Brorsans (han som jag inte dansar med, i bild två inlägg tidigare) favoritprogram var Soul Corner med Mats Nileskär. Inspirationen till skivköp med Anita Baker, Pebbles och Chaka Khan, kom säkert delvis därifrån. Läs en intervju med Mats här, killen har gjort över 6000 intervjuer, och levererar mycket mer än bara musik, hela levnadsöden målas upp i programmet. 2009 heter programmet P3 Soul.

En annan radiopärla från tonåren var Tropikopop, med sköna reggierytmer. Tyvärr flyttade programmet till TV och blev trist. Söderhavsillusionen föll pladask av dålig trickfilm när Tomas Gylling smög runt i en artificell djungel i Mosquito, som TV programmet fick heta och som en bok alltid är bättre än filmen är radioprogrammet alltid bättre än TV-serien!


En annan favorit var Nattsudd med Svante Grundberg och Björn Wallde. Gjorde dom en lyckad övergång från radio till TV, eller sändes programmet aldig i radio? Svante och Björn gjorde i alla fall övergången med bravur!

Jag har slutat att lyssna på inspelade radioprogram i min vita freestyle, nu lyssnar jag med lurarna kopplade till mobilen. Utvecklingen går framåt, eller?
Har ni några favoritprogram, nu eller saknade från förr? Vilka frekvenser ska jag knappa in?

6 kommentarer:

 1. Nu blir jag väldigt nostalgisk ... Eldorado ... Minns signaturen direkt, och som sagt, hans röst. När jag bodde i Burträsk satt jag uppe halva nätterna och skrev och lyssnade på Stjärnornas musik och Soul Corner ... Det var tider det ... *suckar* Tack för nostalgikicken.

  SvaraRadera
 2. PS. Favoritkanaler nuförtiden är P1 och East FM. East FM spelar mkt r&b, soul, house, dansmusik ... du fattar. :) http://www.eastfm.se/

  SvaraRadera
 3. Putte Punch Lyckoshow gick i slutet av 80-talet. Det var ett härligt program med galen/sjuk humor.

  SvaraRadera
 4. P3 är väl det enda vettiga på svenska FM-nät idag. Särskilt MNK.

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.