lördag 6 september 2008

Tid och Rum

Sedär, hon har inte dött eller så. Bara haft lite bloggtorka. Har hon inte lust eller inspiration så har hon inte. Så är det. Men nuuuu har hon det!


1981 var jag 12 år och gick på bio med min pappa och såg Tuppen. En komedi. Vi var sådär 5-10 personer i den stooora biosalongen. Min pappa skrattade konsekvent på helt fel ställen, alldeles för högt i mitt tycke, genom heeela filmen. Jag minns det som oerhört pinsamt.

Så har jag själv blivit vuxen och emellanåt totalt humorbefriad, jag förstår inte det roliga i vissa humorprogram på radio och TV. Däremot tycker jag att min pappa kan vara lite småkul ibland.

Vi gör lite hjärngymnastik istället och tränar på att tänka ett steg till! Jag varnar, det är ohyggligt filosofiskt och inte lätt alls, men kul, i mitt tycke!

Det handlar om dimensioner. För att klargöra vad en dimension är börjar vi med ett exempel: Du ligger på mage med hakan i golvet, framför dig ligger din deckare. Kan du läsa från ditt läge?

-Nej!

Du måste lyfta huvudet upp i rummet för att kunna se bokstäverna.
Nu börjar vi!

Steg 1. Du är i en punkt, den länner du till och kan inte uppfatta en punkt till förrän du har oändligt många punkter som binder samman dem till en linje.

Steg 2. När du står på linjen kan du inte uppfatta en intill liggande linje förrän oändligt många linjer bindet dem till ett plan. Ditt golv!

Steg 3. Du befinner dig i ditt plan (eller på ditt golv, eller för all del på en boksida!) du kan inte uppfatta att det finns fler plan (eller boksidor) förrän du binder samman planen till ett rum.

Steg 4. Du befinner dig i ett rum och kan inte se att det finns flera rum förrän du....

Tänk, tänk, tänk! Grubbel! Den fjärde dimensionen sysselsätter många forskare och hobbygrubblare världen över, men för min egen del tycker jag att det räcker att utmana hjärnan att tänka i nya banor och tvinga den att arbeta lite, då och då!

5 kommentarer:

 1. Hej Tankepysslan!
  Det var lite knöligt att tänka i olika planbanor.Tid och rum med två garnändar och ett par stickor är också en utmaning. Kram Molo

  SvaraRadera
 2. Ja, man kan utmana hjärnan på olika sätt, min poäng är att även hjärnan behöver tränas!

  SvaraRadera
 3. Ha! Det första jag skrev till mig själv i morse var: "tänk utanför lådan!" (Think outside the box). Jag har verkligen försökt göra det idag - se nya dimensioner. Inte lätt - man är så inkörd att vara/tänka/handla på ett visst sätt. I morgon ska jag fortsätta se livet från andra håll än jag brukar - och att tänka utanför boxen.

  ÄLSKAR Tuppen!

  SvaraRadera
 4. Molo Jag menar förstås (och håller med dig om) att allproblemlösning tränar hjärnan, men om man dessutom är medveten om att det är träning, så är det precis som med biceps, den klarar mer än man själv tror och anar!!

  josse Det är banne mig en konst att tänka utanför lådan, men så givande!

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.