torsdag 26 juni 2008

Filosofyk, Fysilosofi, Fisofys...

Till er som missade Max Tegmarks sommarprogram i P1 i måndags säger jag, "Lyssna på det!!" Klicka här och välj Sommar i P1 med Max Tegmark.
Han bjuder på en underbar resa i nya dimensioner och ger nya perspektiv på meningen med livet. Hade du inte helt klart för dig innan hur fysik och filosofi hänger ihop blir det här solklart!
Tipsa mig gärna om sommarpratare som farcinerat dig, jag lyssnar nämligen inte varje dag!

Träning:
Dagens pass är genomfört. Tog med två döttrar (13 och 15 år), Cyklade till spåret. Valde 1,7 km spåret. Gå-spring-gå-spring pass, i minuter: 2-6-2-5
Alles Gut! Men, min måttstock är trasig! Sista sträckan fick jag löpa fram och tillbaka över en äng! Allt för att klockan skulle pipa "slut för idag, tack för idag".

Därför kommer här en lathund för alla andra med trasig måttstock:

= 6km/h = 0,1km/min
Springa = 5km/30min = 0,17km/min

Pass 2-6-2-5 ger totaltid: 4 min Gå och 11 min Springa
och i sträcka blir det: 4x0,1 km Gå och 11x0,17 km Springa = 2,27 km

Alltså, sprang jag .... drygt 500 meter på ängen! Hur knasigt måste inte det ha sett ut! Gissa om min 13 åring dog? Hon la sig givetvis på marken med ett grässtrå i munnen när hon "gått i mål".


Lathund, beräknad enligt ovan givna exempel. De svarta siffrorna anger hur långt spåret bör vara i kilometer om du sammanlagt går respektive springer vad motsvarande koordinater anger! Lycka till!
Jag antar att felet blir större ju mer man springer eftersom den hastigheten jag använt i beräkningen säkert varierar mer än gånghastigheten.

Räknefelet finns längst ner i högra hörnet och ska vara: 8,2 km

4 kommentarer:

 1. Hej Pysseliten! Dina matematiska beräkningar skulle nog få Ingegard att baxna. Jag förstår dottern med grässtrået i munnen. Livsnjutaren!
  Låter maskulint!? Kram Molo

  SvaraRadera
 2. Oj, jag som just uppdaterat med en ordentlig lathund!
  13-åringar vet nog inte vad maskulint/feminint är för något. En annan av dom sa nämligen häromdagen att en jobbig tjej (minns tyvärr inte i vilket sammanhang) nog är en finimist!
  :D

  SvaraRadera
 3. hej! Eftersom du tittade in hos mig, blev jag nyfiken att titta tillbaka. Jag har förstås hört talas om dig hos Lumumma, men ändå inte varit här. Mycket kul att läsa. Jogga är något jag önskar att jag skulle göra - varför är det så svårt att komma igång. Kanske beror det på allmänt dålig kondis. Promenader är lättare att få till! Ha en bra sommar!

  SvaraRadera
 4. Jösses så många siffror! Tabellen är kanon. Trevligt att ni kom iväg och sprang "allihopa". Jag har kommit av mig - på grund av en jädra bacill. I morgon blir nog lagom att ge sig ut igen, och då börjar jag om från början...

  Min blogg ligger nere just nu - det var nåt som kraschade. Men den kommer åter snart.

  Kram, Josse.

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.