fredag 7 mars 2008

Ligga på sjukhus

Gry återhämtar sig snabbt! Men det är jobbigt att komma igång och att mentalt förstå att kroppen har förändrats.

Efter operationen fick hon bedövning lagom doserad med hjälp av en pump, direkt till ryggmärgen (?) via en slang i ryggen. Den var mycket effektiv och Gry kunde använda den smärtskala som man använder sig av på sjukhuset, för att bedöma hur stor dos som behövs. Igår togs den bort och på samma gång togs även hela dränagepaketet bort, nu när hon fått känseln tillbaka och kan ta sig ur sängen. Efter det har hon fått smärtlindring i tablettform, det behövs!

Gry ligger på en vuxenavdelning, det är både bra och dåligt. Bra för att alla är experter på hennes sjukdom och behandling. Dåligt för att det finns mindre utrymme för flexibilitet, skoj och skratt. Det senare beror nog både på oerfarenhet med barn, men säkert främst för att personalen är hårt belastad. Det finns inte i deras arbetsbeskrivning att skoja och locka till skratt, jag är säker på att det gör det på barnsjukhuset. Men jag tycker att det borde ingå som en del i vården även för vuxna!

Vad gör vi föräldrar då? Vi sysselsätter Gry och hjälper henne att nå alla saker hon behöver. Lockar och pockar, för att hon ska stå ut med än det ena än det andra. Nu turas vi om att stanna på sjukhuset, men i början var vi båda där för man kan ändå inte göra något vettigt, när man oroar sig för sitt barn.

Lekterapin har lämnat en stor låda med pyssel till Gry. Papper, pennor, färger, penslar, lim, pärlor, små askar att dekorera, gipsfigurer att måla.... Hemifrån tog vi med X-boxen med spel och vi har lånat film av sjukhusbiblioteket. I garderoben har vi ett förråd med paket, som vi kan ge Gry som uppmuntran när hon behöver.

Igår på väg hem efter ett besök hos Gry, stannade jag och hennes systrar på Coop för att köpa kvällsmat, då passade jag på att skämma bort syrrorna lite också. Det är nämligen det svåraste med att ha sjuka barn; att ge syskonen uppmärksamhet och tid!

5 kommentarer:

 1. Vad härligt det lät med lekterapi-lådan. Låter perfekt för Gry. Ja, det måste vara en stor omställning, både kroppsligt och mentalt. Tur att hon har så bra föräldrar och bra systrar. Urstor kram från Josse.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jättetrist att inga behandlingar har fungerat på Grys tarm.
  Men nu försvinner det onda och jag hoppas att läkandet går bra och att hon snart är uppe på benen igen.
  Måste kännas hur skönt som helst att få lägga UC bakom sig efter alla dessa år.
  Jag är lite nyfiken på om hon fick en sk "j-pouch", eller om hon fick en tillfällig öppning i magen så att allt får läka ifred först?
  Alla kanske inte ens får en j-pouch? (är inte så insatt i ämnet men vill gärna lära mig mer om hur en operation går till numera.)

  Hur som helst så hoppas jag att ni får en jättebra vår!

  //Cara (som du mailat med förut angående UC.) ;-)

  SvaraRadera
 3. Cara: "j-pouch" är detsamma som en bäckenbotten reservoar, då tas även ändtarmen bort. Gry har ileostomi just nu och kommer att ha så tills hon själv vill något annat. Hela tjocktarmen är borta (ändtarmen är kvar), alltså ingen "vila", som jag läst att man ibland i sällsynta fall kan göra och sedan koppla ihop systemet igen.
  Självklart vet jag att vi mailat! :) Hoppas du mår bra!!

  SvaraRadera
 4. Läste först nu att hon har/haft UC, jobbigt. En av mina bästa vänner (kvinna) har också UC, men hon har fortfarande inte tagit bort någon del av tarmen då hon ännu mår rätt ok med icke-invasiva behandlingar.
  Hoppas att allt läker bra och att det sedan håller sig borta för gott.

  SvaraRadera
 5. Måste vara svårt att hålla sig sysselsatt och inte deppa ihop bara av att vara sängliggande. Man vet ju själv hur man får myror i benen av att bara vara förkyld och sängliggande bara en dag.
  Hoppas det går fortsatt bra med återhämtning och läkning.
  Kramar till hela familjen från Malin

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.