måndag 24 mars 2014

Think again

Det var temat på kvällens TEDx Stockholm event. Lite kryptiskt och brett, som vanligt. Man vet inte riktigt vad man ska förvänta sig. Här kommer min kortfattade resumé av eventet och föredragen:


Först ut var Louise Brown, som pratade om korruption. Hon började med lite statistik från en ESO rapport (http://eso.expertgrupp.se/rapporter/20132-allman-nytta-eller-egen-vinning/), där man kan man läsa att 30% av alla företag utsätts för ekonomisk brottslighet och mutor är vanligast. 18% känner någon som blivit mutad och 50% tror att politiker utnyttjar sin position för egen vinning.


Siffrorna är inte unika för Sverige, det är ganska lika i alla länder. Även i länder som tex, Kina och Ryssland, som man kanske lätt kommer att tänka på när det handlar om korruption.

Men i Sverige ser korruptionen annorlunda ut. Det handlar inte om pengar under bordet för att få vård eller muta till en konduktör för att kunna ta tåget till en viss station. I Sverige dras vi med ett inbyggt systemfel och vårt svenska folklynne. Systemfelet innebär bland annat att vi inte har ett oberoende kontrollsystem för hur statliga medel används. Och det svenska folklynnet handlar mer om hederlighet och humanism. Vi tenderar att kompromissa hellre än att vara rättvisa. Kanske är det grunden till korruptionen i Sverige?

Hur är det annars möjligt att till exempel Etikprövningsnämnden kan bränna 130 miljoner svenska kronor på en fest för 18 personer? (http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/17891/RÅR3%20CEP%20(2).pdf)

2010 delades priset för årets Visselpipa (whisleblower) ut av Transperancy International Sverige ut (http://www.transparency-se.org/Aarets-Visselpipa.html). Den ena av pristagarna förlorade sitt jobb och hade svårt att få något annat. Hon blev i medierna betraktad mer som offer än som en hjälte. 


Louise tror att Sverige har bäst potential i världen att öka effektiviteten och bli av med korruptionen, genom att istället för konsensus i gruppen våga ta personligt ansvar. Efter 2010 har priset för årets visselpipa inte delats ut till någon. Det finns ingen som vill gå ut offentligt med sitt namn för en sådan sak.

Efter Lousies presentation fick vi se Carmail Goosh's Ted-talk på TV-skärmarna. Hon pratade om anonumous companies, något som är utbrett världen över för att ägare till företagen ska slippa ta ansvar. 

Nummer två på scenen var David Phillips om "Death by PowerPoint". Han hade såklart en underhållande föreläsning, men det blev ingen "wow, det där hade jag ingen aning om" - effekt. 


Men jag är lite svag för välansade skägg, speciellt om dom är röda, som Davids. Hur som helst presentarade han PowerPoint som en "visual aid" och där är han och jag rörande överrens. Jag har svårt att sätta text i mina presentationer. Tyvärr lider jag av något som han inte berörde alls,  nämligen hur presentatören ska agera! Han drog bara det roliga exemplet på hur kort arbetsminne vi har: vi glömmer 90% av all information inom 30 sekunder. Roligt eftersom jag tror att majoriteten har tagit upp sin tågbiljett och kontrollerat vagn- och sittplatsnummer någon gång. Han säger att man gör det i snitt sex gånger innan man hittar sin plats.


Sedan hade han fem tips. Jag radar upp dom:
1) Ett meddelande per sida.
2) Minimera texten till en mening, använd bilder.
3) Det viktiga ska vara stort, inte alltid rubriken.
4) Använd kontraster, highlighta den del du pratar om och använd mörk bakgrund.
5) Max 5 objekt på en sida. Det tar ungefär 0,2 sekunder för hjärnan att upptäcka 5 objekt, men 1 sekund att upptäcka 7 objekt.

Ja, jag kan inte låta bli att slås över hur många idag har tagit till sig av neurovetenskapens rön om hur hjärnan fungerar. Kunskap om hjärnan är ju tacksamt och kan användas på vilket ämne som helst. Det är ju smart, hjärnan angår alla.
Efter två liveframträdanden och ett föredrag på TV var i alla fall sugna på att sträcka på benen, så mingelpausen var välkommen.


Efter mingel och mat blev det underhållning av Mimi Oh.


Och så fick vi se en till TED-video. Arkitekt och stadsplanerare Jeff Speck pratade om hur utformingen av städer är viktig ur hållbarhetssynvinkel. Då menade han inte bara för miljön utan även för hälsan. "Walkable Cities". 

Hans föredrag blev lite av en uppvärmning för Teo Häréns föredrag om "Peak City", där han i princip kommer fram till att det kan finnas en annan utväg än att städer ska behöva växa ännu mer. Våra liv ser ju ganska annorlunda ut idag än vad dom gjorde för bara tjugo år sedan. Vi är inte längre beroende av att finnas på plats. Det mesta kan ske från vilken plats som helst. Men förändringen måste ske i vårt sätt att tänka innen den faktiskt kommer hända. Precis som att man fortsätter valla sina skidor trots att dom är vallningsfria. Jag skulle föstås inte sätta min högra hand på att det stämmer, men det var Teo's exempel. Däremot håller jag helt med honom när han säger att "framtiden är för viktig för att inte diskuteras." Nej, för det är ju då vi bestämmer oss för hur vi ska förhålla oss. Om alla tycker att det är OK att bo på landet, kan det säkert hända också. 


Så var det med den kvällen. Efter så mycket information och intressanta infallsvinklar är åtminstone jag alldeles färdig. Jag hoppade över efterminglet och spurtade hem med pendeln. På stationen möttes jag av ny gatukonst! Inte på dom vita väggarna i tunneln ...







4 kommentarer:

  1. Tack för att du rapporterar från ett evenemang som jag tänk gå på men missade! Intressant att ingen "Årets visselpipa" delats ut på flera år! Och tänkvärt det där med den svenska konsensuskorruptionen, eller vad man ska kalla det. Att fler tänker: "Men är detta verkligen OK?" i stället för: "Mnja, ingen annan verkar ju reagera, så det är väl OK, då."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde tänka, menar jag förstås i sista meningen!

      Radera
  2. "Årets svensk" blev ju inte heller någon succé, visade det sig ...

    SvaraRadera
  3. Åh så bra, fick du med allt detta på det där enda lilla pappret!? Kan ju helt klart skicka dig nästa gång jag inte kan själv! Kram :)

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.