lördag 8 mars 2014

Lördagstema: Kvinna

"Man föds inte till kvinna, man blir det", skrev Simone de Beauvoir i sin bok "Det andra könet" 1950. Jag är inte helt säker på att jag tror att det stämmer, men jag är helt övertygad om att vi också formas av vår samtid! Det är förmodligen mycket lättare att vara kvinna i Sveriga idag än vad det var för hundra år sedan, även om vi människor tycks gilla att lägga ok på våra axlar. 

Bild av en kvinnan på Pioneer-plaketten, som skickades ut med en rymdsond 1973.
Idag finns det nya problem med att vara kvinna och som i jämställdhetens namn även gäller män. Sorgligt, men visst är det så att vi har väldigt höga krav på oss att vara perfekta. Det handlar om utbildning, personlig utveckling, hålla kropp och knopp i trim, se bra ut, lyckas med barnuppfostran, äta rätt mat, gärna enligt den senaste dieten. Ja, listan kan göras oändlig.
Varför gör vi så?

Jag bidrar säkert till den här bilden Varför? Jo, jag tror att vi formas av vår samtid och vilka förebilder vi har! Några förebilder som jag hade under min uppväxt är:

Kulla-Gulla. Hon klarade sig så bra själv redan när hon var mycket yngre än mej.
Linda Haglund. Cool och bäst! Och så långa fina flätor.
Alex i Flashdance (ikväll ska vi se musikalen på China teatern!) Tuff, självständig och så MODIG!!
Jag hade även manliga förebilder, men kanske på ett annat sätt. Ingemar Stenmark till exempel, som jag tror att alla i min generation beundrade för hans bedrifter och jordnära sätt. Han är fortfarande en stor förebild för mej. Jag såg Mandomsprovet på film och frågade mamma vad ett mandomsprov var för något. "Det är som att åka Vasaloppet", svarade hon. Efter det drömde jag om att åka Vasaloppet, som inte blev tillåtet för kvinnor förrän 1981 - när jag var 12 år. Jag tyckte det var oerhört orättvist och en konstig regel.

Nu undrar jag såklart vilka förebilder som formar mina döttrar. Framgångsrika tjejer måste inte bara vara starka, självständiga och modiga idag. Dom ska vara smarta och snygga med. Helst blogga också.

11 kommentarer:

 1. Det är intressant detta, föddes jag inte till kvinna så blev jag det; det kan ligga något i det faktisk, för min mor var inte i vårat hem, så det blev att ta sysslor på sitt ansvar tidigt. Oket att bära ja, du milde så vi tar på oss. Tänker om detta vällyckade liv vi ska leva nästan förutsätter att vi "gör rätt från början" i allt Detta må vi skita i! Du har en allsidig förebild, fördelat på 3; det ger ju möjligheterna. Vi är nog inte antingen eller, vi är både och.... Trevlig kväll på teatern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i ett könstest på nätet blev jag med 86% sannolikhet man och Karlsloken med nästan lika stor sannolikhet kvinna.

   Radera
 2. Spännande att fundera på vad man förmedlar för ideal och varifrån man fått dem. För mig betydde nog böcker väldigt mycket för att ge mig känslan av att det var rätt mycket upp till mig själv att välja vad jag ville göra. Kulla-Gulla, Ann på Grönkulla, Kati-böckerna av Astrid Lindgren... Och dessutom tror jag att en målarcirkel som pågick hela min uppväxt betydde oerhört mycket för att jag skulle klara av att kliva ur normer och förväntningar.

  Kul med Flashdance. Have fun!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst finns det mycket som formar en människa, inte bara förebilder. Lärare, kompisar och händelser. Coolt med en målarcirkel som du var med i så länge! Jag var alldeles för "hoppig" för att hålla på länge - möjligen undantaget dansen. Förresten, keramik höll jag på med länge, men i olika grupper.

   Radera
 3. Genusvetenskap är intressant! Och, tack och lov, så börjar det bli en mera öppen diskussion om alla de människor som faktiskt inte är antingen man eller kvinna, vare sig det är av anatomiska eller andra orsaker. De har farit och far mycket illa i det samhälle vi har med kraven på hur vi ska vara, se ut och leva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är intressant! Och jag håller helt med om att kunskapen kommer öka med den öppna diskussionen. Jag häpnar ibland över barocka lagar, som tex den om tvångssterilisering vid könsbyte, som fanns kvar så sent som till förra året.

   Radera
 4. Från mitt reservat : inom oss kvinnor finns ett vilt ursprungligt väsen, fyllt av kraft, kreativitet och tidlös visdom: vildkvinnan. Men hon är en utrotningshotad art. Liksom man försökt att tämja vargens frihetslängtan genom att förvisa den till reservat pressar samhället in oss i roller, " civiliserar" oss, fökväver oss...
  Texten finns på baksidan av boken Kvinnor som slår följe med vargar av Clarissa Pinkola Estés .
  Genom alla åren jag fått leva i mitt revir har böcker gett mig kraft och styrka att så små frön i min omgivning.
  Dessutom hade jag lyckan att träffa en man som i det praktiska livet varit en förebild för våra barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart! Tog du det från minnet? Jag har ju din bok här!

   Radera
 5. Du fick " låneboken" . Jag har en själv här och kan inte skryta med att ha skrivit ur minnet. Det är ett stort handikap att tappa både det ena och det andra av vikt ur minnet. Men som du sa när du var väldigt liten: " då tänker jag ut nytt". Kanske kan man kalla det överlevnadsstrategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar ju att tänka ut nytt ganska ofta, men just citat kanske int är bästa tillfället.

   Radera
 6. Precis! Då är det bra att ha böcker som minneshjälp.

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.