fredag 7 februari 2014

Lördagstema: Trapp

Aha, dagen temarubrik är en riktig slamkrypare! Det kan nästan handla om vad som helst! I mitt fall blir det syskonordningen, den som möjligen påverkar hur vi blir som personer.

Tripp - Trapp -Trull. Jag är Trapp! Nummer två av tre syskon. Mellanbarnet. Dessutom enda flickebarnet mellan två bröder. Det är vi som sitter i sängen med varsin mugg varm choklad på bilden i blogghuvudet. 

Enligt viss forskning är jag en självständig men ganska bortskämd varelse. Jodå, det kan allt stämma. Som mellanbarn glöms man lätt bort, varken först och speciell eller yngst med störst behov av uppmärksamhet, men råkar man vara flicka så kan det bli ordning med den saken ändå. Jag blev nog lite bortskämd som enda flicka!

Jag är gift med ett äldsta syskon, vilket passar mej ganska bra - och även honom. Det hade varit betydligt svårare om han varit gift med min storebror. Två äldsta syskon matchar inte lika bra, enligt syskonordningsforskningen. 

Vi är alltså tre barn, men bäst hade det varit om mamma och pappa hade orkat fortsätta på samma vis med syskonskaran. Pojke - flicka - pojke - flicka - pojke, ska visst vara den optimala mängden och följden vad gäller könsfördelning. Dom äldre tar hand om dom yngre och alla får lika mycket/lite uppmärksamhet från föräldrarna. Det blir helt enkelt en bra balans!

Syskonordningens betydelse är som all annan mjuk forskning inte solklar och entydig, men någon slags substans tror jag det finns för hur vi blir, åtminstone i förhållande till vår egen familj!


3 kommentarer:

 1. Jo nog påverkar barndomen ens sätt att placera sig fortsättningsvis. Konstigt annars.
  En väninna som hade fem barn sa lugnt att de tre första är jobbigast, sen går det av sig själv.

  SvaraRadera
 2. Intressant det där med ordningen i syskonskaran. Jag är ensambarn och gift med en lillebror... funkar bra! Jag ska väl vara den bortskämda egoisten och han är van att svansa efter sin storasyster. ;) visst tror jag sånt formar människan mer än man kanske tror. Undrar om jag hade funkat ihop med t ex storebror eller annat ensambarn?
  Bilden i din header är underbar och nu fick jag svar på vilka de andra är.
  Hoppas att långspinningen gick bra i dag.

  SvaraRadera
 3. Kul tolkning av temat! Visst säger det lite om en som person. Inte allt så klart, då det ju är också spelar in, men lite eller mer, allt beroende på.

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.