lördag 29 juni 2013

Lördagstema: Halvårskoll

Det får bli en koll över vad jag lyckats åstadkomma i köket det senaste halvåret. Detta med mej och matlagning är nämligen inte helt okomplicerat och skulle nog må bra av att kollas över lite då och då av olika skäl! Eftersom jag fotograferat mat sedan urminnes tider kan man räkna med att jag har fotograferat all mat som jag har lagat det senaste halvåret. Jag kollar hårddisken och rotar fram var jag hittat recepten. 
Här börjar halvårskollen: 

Jag älskar att bläddra i ICA Buffé och då och då händer det att jag hittar intressanta recept som jag vill testa. I princip kan man säga att det är vid sådana tillfällen som jag lagar mat hemma.

Bakad gräddfil med rökt lax, ur Buffé nr. 3 2013, sid. 23
 Den här gräddfilsrätten var mest konstig. Ingen jublade, men jag tror heller inte att någon lämnade kvar något. På bilden ser man den vegetariska varianten, med soltorkade tomater på istället för den rökta laxen. Med en glutis och en vegetarian får man alltid anpassa något i recepten.

Marängbakelse med limekräm och frukt, ur Buffé nr. 3, sid. 13
 Sött och sliskigt. På bilden såg det hela mycket läckrare ut, men så hade dom choklad i marängen också. Det hade inte jag, eftersom en i familjen får migrän av choklad, en tydligen inte allt för ovanlig allergi.

Pulled pork (Buffé nr. 3 2013, sid 17), stekt saganaki ost och böncréme  (Buffé nr. 3 2013, sid. 11)
 Alltså, det här är det godaste jag har lagat i hela mitt liv! På eget bevåg gjorde jag ett mos av grönsakerna som puttrat med köttet i ugnen hela dagen och även om det var sött så assade det så bra till hela tallriken. Jag har inte repeterat succén, men Karlsloken har gjort det, men på sitt sätt. Även om han är mäsare i köket, så tror jag inte att han har överträffat min pullade pork än.

Hm, ja det är ju jag som ser till att vi får någon slags skörd i trädgården. Här är det rabarber som är på väg. 
Världens bästa rabarberpaj, med creme fraiche i, så man inte måste ha söt sliskig Ekströms marsansås till.
 För det är jag som tar hand om rabarberskörden oftast. Som ni vet vid det här laget odlar jag sparris också, men än så länge har jag inte lagat något mer avancerat än kokt sparris av dom.

Mitt nya träd fick tre blommor. Nästa år hoppas jag på körsbär också!
Bakar bröd gör jag också. Där känner jag mig ganska hemma.
En ny anrättning som kräver mnga dagars lagring i ryggsäck ...
E misslyckad limpa, som jäste platt blir perfekta fingrar med färskost och nyklippt gräslök.
 Om man inte är så händig i köket får man antingen lita blint på recept ellet plocka fram fantasin. Jag är ganska bra på att fixa till sådant som inte behöver "tillagning".

Potatis och fänkål i ugn.

Jag sammanfattar vårens stordåd med en bild av menyn.
 Jag gjorde allt till festen själv utom aiolin och fritatan, som Karlsloken hjälpte till med. Allt blev inte hejdlöst gott, men det såg i alla fall snyggt ut och det är ju också viktigt.

För varje fotograferad måltid tillagad av mej har jag säkert 50 brödbilder.
Det var det halvåret det och den uppmärksamme noterade att dom tre första anrättningarnas recept kom ur en och samma tidning. Jag antar att det är så med saker som man egentligen inte gör så gärna - när man gör det någon gång så känns det som ofta! Städar toaletten till exempel eller tidrapporterar på jobbet - det gör man ju jämt! Fast egentligen var det en dålig jämförelse, för när jag väl lagar mat så tycker jag att det är roligt. Jag skulle bara inte klara av att göra det varje dag!


6 kommentarer:

  1. Jo, hejdlöst gott var det ju! Och snyggt. Och vilka spännande rätter du fixar. Fast den där ryggsäcksmarinerade tror jag att jag hoppar över. Har ingen tillräckligt tålig ryggsäck...

    SvaraRadera
  2. Kul vinkling på lördagstemat - tror ingen någonsin (även när vi hade fredagstema) kommit på idén att skriva om maträtter varje månad.
    Fina bilder också!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Idérik är du sannerligen! Jag blev hungrig på kuppen:)
    Det här vore ett tema om någonting att använda sig av.
    Härligt och brödet ser genomgott ut

    SvaraRadera
  4. Åh, så gott! Allt utom den där glömda påsen ser ju kanongott ut. Även det "misslyckade" brödet. Pulled pork måste jag bara testa någon gång.
    Tack för goa kommentarer under vår resa, så kul! :)
    Nu är vi hemma och jag är tillbaka på gamla bloggadressen igen. Allt i sin ordning. :)
    Vi har ätit världens godaste stekta korv med spagetti i dag. :)

    SvaraRadera
  5. Oj, vilka trevliga kommentarer! Jag blir alldeles glad!
    Kör något mat-tema vettja, det kan bli riktigt spännande och framför allt prova pulled pork!

    SvaraRadera
  6. Här lagar man mat i en vecka.
    Sen behöver man inte laga mat förrän alla andra hemmavarande har haft sina veckor.
    Och då kan det vara lite skoj att äntligen få bestämma själv vad som ska ätas!
    Och sen är det skönt när det är söndag kväll och man gjort sitt och bara kan luta sig tillbaka ett tag igen.

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.