söndag 5 maj 2013

Sparrisodling

Nu har vårens första sparrisknoppar skådat ljuset! Jag är ingen trädgårdsfantast, men mina sparrisar, som inte kräver speciellt mycket är jag mycket stolt över!

Det var i juni 2006 som jag fick min låda med sparrisrötter med posten. Det ösregnade och jag hade som vanligt inte förberett något. Jag fick dra på mig regnstället och ge mig ut och snickra ihop lådor och gräva upp gräsmattan. Rötterna skulle ner långt, så jag hade räknat ut att om jag gjorde en låda, behövde jag ju inte gräva mig så långt ner, utan kunde klara mig med att mest fylla på!

Lådor och sparrisar kom på plats i ett huj. Jag fyllde på med sand, som jag hade över från ett stenprojekt i en annan del av trädgården. Sedan var det bara att vänta. Och vänta ...

Tre år senare kunde vi skörda våra första sparrisar. Lycka! Varje år i april/maj tittar dom första knopparna upp och vi kan skörda fram till midsommar, ungefär två gånger per vecka tar jag 1-3 stänglar från varje planta, beroende på hur varmt det är. Jag satte 16 plantor 2006.

Förra året hade trälådorna gett upp och jag satte igång projektet med att bygga en ny stor låda för alla sparrisar. Två lådor blev så besvärligt ur gräsklippningssynpunkt. Lådan blev klar, men NÄR och HUR flyttar man sparrisar? Jag hade planerat att flytta dom tidigt på våren, så fort tjälen gick ur marken. Ni vet ju hur det gick, snön låg kvar och våren dröjde. Nåväl. Idag tog jag tag i spaden och gick till verket.

Först grävdes alla plantor upp och placerades i lådan. Många fler än jag mindes ... Dom verkar ha förökat sig!

Sedan på med ny jord.

Plantorna som fanns i lådan sedan innan har redan tittat upp!

Rötterna som jag grävde upp hade alla anlag till knoppar.Intressant att studera hur rotsystemet har växt. Den här och två rotknölar fick inte rum i lådan och ska utsättas för ett experiment. Jag tänkte försöka dela dem och plantera i gräsmattan, där jag senare på sommaren vill ha det höga vackra sparrisgräset. Frågan är var ...?

4 kommentarer:

  1. Oj vad dom verkar trivas hos er sparrisarna! Så impad. Och goda är dom, säger jag som fått provsmaka.

    SvaraRadera
  2. Men mums! Det kanske vore något att trycka ned i odlingslådan något år. Jag är också totalt oduktig på odling och trädgård, men nog sjutton är det godast då man får skörda sina egna odlingar. :) Vi sätter mest rädisor och morötter. även sallad trivs bra. Tyvärr har vi såna där dryga mördarsniglar, så förra året hann vi knappt äta något själva. :(

    SvaraRadera
  3. Ja men Camilla, sparris är ju perfekt, eftersom dom bara kommer år efter år. Det enda kruxet är att man måste ha tålamod i tre år efter plantering.

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.