lördag 7 juli 2012

Strasbourg, dagarna före semester.

Jobbresor innebär sällan att man hinner annat än att - jobba. Utom alldeles nyligen, när jag for till en liten ort i Alsace för ett projektmöte. Såklart blev det mest jobb, men turligt nog låg orten så nära Strasbourg, som är områdets huvudstad och en riktig liten pärla, att vi kunde göra ett besök där på kvällen.
Det hade ordnats med en guidad tur och tur var det, för utan den hade jag ju inte vetat; 
att Gutenberg bott där i 10 år,
att Mozart var där under tre år och spelade för handelsmän och på orgeln i den Gothiska kyrkan,
att kalvinisterna gömde flyktingar där ,
att surkål är en lokal specialitet och att en restaurang i Strasbourg nyligen "uppfann" surkål i kombination med fisk och fick pris för det. Här följer några andra exempel:

 Det här är katedralen i Strasbourg,
den var Europas högsta byggnad fram till förrförra sekelskiftet och mäter 142 meter.
Den har bara ett torn, vilket gör den ytterligare lite speciell bland katedraler.

 Strasbourg ligger nära Tyska gränsen och är historiskt ett tysktalande område, folk talar franska med tysk dialekt och ortsnamnen låter tyska, men även de typiskt tyska korsvirkeshusen finns här.

Ett litet av vatten omringat område kallas för Petite France, där det på 1600-talet fanns ett hospital som specialicerat sig på att vårda syfilis sjuka. Där lade franska soldater in sig för att kurera den syfilis som de ådragit sig i Tyskland under 30-åriga kriget. Syfilis kallas därför Franzosenkrankheit i Tyskland.


 Sedan var rundvandringen slut och vi gick på restaurang och åt inhemsk Flammenkuchen, som är som en pizza om den äts till förrätt eller en äppelkaka om den äts son efterrätt. Till huvudrätt åt jag såklart surkål med tre sorters fisk och till det ett gott Riesling.

Hemresan gick via Tyskland. Ludwigshafen ser ut som en stor fabrik.

I terminal 1 på flygplatsen i Frankfurt finns en kantig glaskupol med intressant akustik, jag hojtade och trallade tills en uniformsklädd vakt kom förbi och log uppmuntrande. 

På måndag ska jag jobba som vanligt. Det känns som jag fick lite försmak av semestern trots allt, men jag måste avsluta och städa undan innan det blir semester "på riktigt"!

1 kommentar:

  1. Trevligt med sight seeing - ser mysigt ut! Men inte ska du väl slå sönder vinglasen? :D

    Kram!

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.