lördag 18 september 2010

Nya och gamla erfarenheter från Finland.

Det blev en lång vecka eftersom jag skulle på konferens till Finland. Den var förlagd över helgen och eftersom jag lider av solofobi tog Karlsloken semester och följde med mig för några semesterdagar i Tammerfors. Alltså, jag satt på konferensföreläsningar under helgen och halva veckan medan Karlsloken åkte på busstur tillsammans med "dom andra medföljande fruarna" och turistade på stan med kameran över axeln. Fast lite fritid tillsammans fick vi ändå!

Det var intressant att turista i Finland, med tanke på att språket är helt obegripligt och antalet skyltar på svenska har minskat i takt med att finnarna stärkt sin nationskänsla, ryska och svenska skyltar har plockats ner. Finnar talar utmärkt engelska, så all service funkade utmärkt och vi träffade en kvinna som även talade svenska. Alla kortläsare i butikerna "talade" svenska, men för övrigt var vi som analfabeter. TV var obegriplig. Vi fick googla på den röda varningstext som en kväll "flashade" på TV-skärmen. "Fabriksbrand, var vänlig stäng alla fönster och dörrar!" I en annan stad, tack och lov. På Vaprikki, museumet, som inhyste historiska utställningar, skomuseum, hockeymuseum, innovationsmuseum och leksaksmuseum kunde vi inte läsa någon text.

Nu vet jag hur vår Kanadensiska utbytesstudent har det. Tror jag i alla fall.

Jag blev å andra sidan väldigt sugen på att lära mig lite finska och tog alla chanser att säga Kiitos och Terve, längre än så hann jag inte.

När jag var barn vann min pappa en finlandsresa. Jag minns att han blev lite besviken för att han hellre ville vinna en ost. Nåja, det blev en rolig familjeresa till Åbo. På båten över östersjön satt jag tillsammans med ett gäng finska tanter som jag hade språkutbyte med. Vi ritade och skrev på finska och svenska. Jag hittade detta kludder i en av alla anteckningsböcker som mamma sparat. Jag har två tydliga minnen till från samma resa. Det ena vara att det var ohygglig värmebölja och någon fick värmeslag i gamla stan, så ambulansen fick komma och hämta. Det andra var hotellhissen av svart, snirkligt smide. Man kunde se rakt ut medan man åkte upp och ner i hissen och jag tyckte det var både läskigt och spännande på samma gång.

Så var det med mig och Finland.

2 kommentarer:

  1. Kul att bli påmind om denna resa.Hemma var årets värsta åskväder som vi slapp uppleva.
    Ja det blev den dyraste vinsten någonsin. Kram Molo

    SvaraRadera
  2. Vad kul med Finland! Gulligt att hellre vilja vinna en god ost än en resa. Jag kan på sätt och vis förstå honom! ;) Jag har aldrig varit i Finland, inte ens åkt finlandskryssning. Har en hemlig dröm om att göra det en dag ...

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.