fredag 17 april 2009

Varför, egentligen?

För ett tag sedan läste jag i SvD om föräldrar som inte vill avslöja sina barns kön. Det är ju lite udda, men jag kan förstå hur idén har uppkommit, eftersom det finns flera studier som visar att pojkar och flickor redan från tidig ålder behandlas olika på tex. förskolor. Man undrar förstås om barnen utsätts för mindre särbehandling på grund av kön om familjens omivning inte känner till könet, föräldrarna vet de ju?

Nu var det inte det jag ville skriva om, utan galenskaperna som Skatteverket håller på med! Läs utdraget från SR's nyhetsweb nedan:

2009-04-16
Skatteverket vill stoppa namnbyte
Skatteverket vänder sig nu till Regeringsrätten för att avgöra två fall där en man vill heta Madeleine och en kvinna Immanuel. De båda namnen har först bedömts som olämpliga av Skatteverket, men Kammarrätten har sedan ändrat beslutet. Lars Tegenfeltds, som är rättslig expert på Skatteverket, säger till Nyheterna att verket inte har någon åsikt om vilka namn som ska tillhöra män eller kvinnor, men att det är viktigt att man vet hur lagen ska tolkas.

Om vi inte ska särbehandla människor på grund av kön, borde det då inte vara upp till var och en vad man vill heta? Ska vi verkligen etiketteras efter vårt kön genom namnet? Hassan och Muhammed byter namn till Sven och Johan för att slippa särbehandlas, men Jan-Olov får inte heta Madeleine? Hoppas att Regeringsrätten kan reda ut detta åt Sketteverket!

Ha en trevlig helg allihopa! På webben får man heta preciiiis vad man vill! Jag heter Pysseliten, sådetså!

1 kommentar:

  1. Underbart! Sånt här går jag loss på. ;) Låt folk få heta vad dom vill - oavsett kön, ursprung, you name it. Låt folk få vara, klä sig och leva hur dom vill! Kram!

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.