fredag 13 juni 2008

Rädsla och Mod

Jag läste ett citat av Tove Jansson häromdagen, ungefär såhär stod det:

Det är väl ingen konst att vara modig om man inte är rädd!

Vilket, när jag tänker på det, gör att om man inte är rädd känner man sig inte särskilt modig heller. När man har varit modig och trotsat sin rädsla, då växer man! Barn måste ofta ta till mod för att göra något som alla andra redan kan.
När Tove började ridskolan, som 6-åring, var shettisarna enormt stora! Hon hade tjatat sedan hon kunde prata om att få rida. När hon så äntligen stod brevid hästen och det var dax att sitta upp, blev det för svårt. Tårarna kom och hon var jätterädd! Det var med stor beslutsamhet och massor av mod, som hon slutligen kom upp på hästryggen.
När vi sedan ledde ut hästarna på en liten tur kom ridläraren upp vid Toves sida och sa "Där ser du! Det är ju inte mycket svårare än att cykla!" Tur för henne att hon inte visste att Tove inte hade lärt sig cykla ännu. Det tog inte mer än en vecka så hade Tove lärt sig att hålla balansen på cykeln själv.
I samma ögonblick som hon vågade upp i hästsadeln växte hon. En tröskel hade passerats och att cykla var ju lättare än att rida! Det hade ju ridläraren sagt!

1 kommentar:

  1. Vilken fin bild från förr... Mod är intressant tycker jag. Man kan definiera mod på så många sätt. Skulle kunna skriva en hel uppsats om mod känner jag... ;)

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.