söndag 21 september 2014

Lärdagstema x 3: Kartong, Kudde, Knas!


Det blev en vacker höstvandring till sist! Vi åkte med tio vänner från jobbet till Grövelsjön. Ganska skönt, för vi slapp hela den intensiva mediarapporteringen från valcirkusen. Men när Karlsloken såg att jag råkat ta på mej två högerstrumpor tyckte han det var lite kul och påpekade något om att jag fick ha vänsterstrumporna på efter valet. 


Tält och mat som skulle räcka fredag eftermiddag till måndag förmiddag skulle bäras med. I vår matsäck fanns havreflingor till frukost, Varma koppen soppor och nudlar till lunch och till middagarna hade vi packat följande: korv, pulvermos, spagetti, fläsk och dom torra ingredienserna till kolbulle i en PET-flaska. Just förpackningarna gäller det att minimera. Man vill inte bära för mycket kartonger på fjället. Vi hade även med lite smör och bröd och räknade ut exakt hur många skivor som skulle få gå åt vid varje måltid.
Turen gick en en sväng in i Norge i Femundsmarka nasjonalpark, som är ett vidsträckt och ganska kargt fjällandskap. Vi stannade för lunch och nattläger vid vattendrag och små sjöar. Vatten bär man helst inte, bara en dricksflaska för turen. Det var tyvärr ganska torrt, så vid några tillfällen dammade det rejält i halsen innan vi hittat vatten.

Efter några totalt avkopplande dagar i fjällen for vi med raketfart hem så jag skulle hinna med ett flyg till Halmstad. 
Först tänkte jag att det skulle vara trevligt med en tågresa ner, men eftersom det inte fanns så mycket tid att spela med bokade jag flyg. Med mellanlandningen i Jönköping tar resan knappt två timmar.
Alldeles innan vi skulle åka till flygplatsen, ringer flygbolaget och meddelar att sista resan från Jönköping kommer ske med buss. Ok, lite äventyr har ingen dött av, tänkte jag och gjorde lite rokad i packningen. Men så på flygplatsen när vi alla stuvat in oss på våra trånga platser meddelar kaptenen att vi måste byta flygplan! "Det är är lite trasigt!" Alleman, UT! På en flygplats får man inte hönsa runt alldeles fritt, så passagerare stuvas in i en buss och ett antal gånger har jag stått instängd och svettats i en buss i väntan på boarding. Den här chauffören visade lite medkänsla och gav oss en guidad tur på flygplatsen. Ja, att rulla gör väntan kortare!

"Till höger ser ni en Dreamliner! Den tillhör Norwegian och står ofta här!" sa chauffören. Alla i bussen fnissade åt det. Vi kom alltså till Jönköping rejält försenade och där fick alla hämta ut sina incheckade väskor och hoppa in i bussen som väntade på oss. Bussen hade i alla fall bra internet, så jag fördrev tiden med en intressant BBC-produktion om kontinenternas skapelse. (I den finnns faktiskt ett avsnitt som berör vad vår kurs delvis handlade om: 'traceology', även om arkeologer och geologer kanske har ett annat namn för det. Några kuddar fanns det i alla fall inte på bussen.

Långa och intensiva kursdagar, med föredrag, seminarier och praktiska övningar. Föredragen gavs av olika forskare och professorer, någon ditrest från England och två via videolänk från USA och Frankrike.
 

Jag älskar entusiasm hos människor! Den här franske professorn påbörjade sitt föredrag bakåtlutad i sin arbetsstol, med viftande gester. Allt som han kom djupare in i ämnet kröp han närmare skärmen och till sist såg vi bara pannan på honom! (Kolla överst till höger i presentationen ovan.)
På kvällarna åt vi middag tillsammans, så egentiden var begränsad till stunden innan jag kom i säng. Första kvällen hade jag behov av att få röra på mej och testade en ny träningsapp med övningar i mobilen. Ajaj, jag valde helt fel nivå och orkade inte hela programmet, dessutom fick jag skavsår på svanskotan, när jag gjorde sit-ups på hotellgolvet. 
Flygresan hem gick i alla fall bra! Och nu är jag mitt i en helg full av festligheter! Först kalkonmiddag hemma hos oss, igår var vi bortbjudna på middag hos vänner och ikväll blir det kräftskiva med grannarna! Knasigt!

Bonusbild. Helgen före fjällvandringen seglade vi en dag med skolfartyget S/Y Ellen på Saltsjön i Stockholm. För en landkrabba som mej var det en speciell upplevelse! Skepp o'hoj!

7 kommentarer:

 1. Pysseliten, du skriver stort här! Vilken finurlig rolig variant på tema! Be my guest all in one - 3 in 1!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ju så gärna hänga med, uppdatera och skriva! Det är kul, när jag tar mej tiden och framför allt gillar jag ju alla olika tolkningar på temat. Det här gången körde jag på vävkonceptet och plockade in temaorden i förbifarten. Minns att vi ibland fick skriva uppsatser i skolan som skulle innehålla några utvalda ord eller fraser.

   Radera
 2. Skepp ohoj pårej själv du! Vilken toppenredovisning från ett omväxlande, avkopplande och hektiskt liv! Men hur 17singen vet man om man har höger eller vänsterstrumpor på??

  Dreamlinern står mycket riktigt ofta på marken. En närstående ungdom hade bokat biljett med den till New York, tillsammans med några kompisar. När han skulle checka in funkade inte biljetten. Förvirring och frustration, tills han upptäckte att han bokat fel datum, juli i stället för juni. Han lyckades köpa ny biljett (byta gick inte) och kom med kompisgänget till en lyckad vecka i NY. Efteråt undrade han vad han skulle göra med en NY-biljett i mitten av juli (då han skulle vara på landet med familjen), som han varken kunde byta, överlåta eller få pengarna tillbaka på. Då, när han satt på Arlandabanan på väg hem, ringde Norwegian och meddelade att den där NY-resan som han bokat med Dreamliner tyvärr måste ändras till vanligt plan. Kunde han acceptera det eller ville han ha pengarna tillbaka? Ett ganska lätt val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vilket flax! Ja, ibland måste man ju ha lite tur.

   Radera
 3. Nästa gång vi knasar viker vi en Dreamliner ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag kan bidra med stooora papper!

   Radera
 4. Åh, så härligt! Den där sista bilden på dig är ju underbar, har sett den på Insta eller Facebook.
  Vi ska åka upp och fjällvandra lite om ett par veckor, hoppas att det är lite höstlöv kvar då i alla fall. Har aldrig fjällvandrat, men det är en dröm.
  Tack för fina kommentarer hos mig, de värmer!
  Kram!

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.