lördag 3 maj 2014

Lördagstema: mina drömmars trädgård

Oj, vad jag inte skulle lägga min tid på att kravla runt i trädgården och jaga ogräs! Aldrig skulle jag odla egna bär till saft och sylt. Klippa gräs var illa tvunget, bara för att man skulle kunna spela krocket och boccia eller ligga där på handuken och sola. Äh, sola ägnade jag mig sällan åt, men grejen med mina trädgårdsdrömmar är att dom inte fanns med från början.


På något märkligt vis tycker jag att trädgårdsarbetet har blivit jättekul och att plocka hallon i taggiga snår för fem burkar marmelad är värt alla rivsår, myggbett och timmar.

Ett av mina mindre kända projekt är äppelträdet utan koll på väderstreck och hur man lämpligast växer för att vara lättbegripligt. Äppelträdet liknar nämligen inte något av exemplen i trädgårdsböckerna som handlar om vård och beskärning av äppelträd.

Efter lite efterforskning har jag förstått att det finns två vägar att gå: antingen satsar man på ett träd med topp (som ovan) eller så formar man ett träd utan topp. Råkar trädet ha en topp, klipper man helt enkelt bara av den. På mitt träd böjer sig toppen rakt ut mot syd-ost, så jag har valt att behandla den som en "gren åt sidan" (vilket den ju också är.) Om man sparar grenar åt sidan ska resultatet bli "lågt hängande frukt", ett uttryck som tjatats sönder och samman i helt andra sammanhang än äppelodling.
Det finns potential va?

Är ni med?


En hel hög med grenar fick bli gnagpinnar till kaninen.
Några ostyriga grenar hängde jag lite tyngder i.
Jag drar mig inte för något när det gäller att få bestämma.
Jag skulle ha velat hänga något enfärgat
bakom trädet bara för att visa vilken skillnad det blev. 

Om det jag gjort är bra eller dåligt får framtiden utvisa. Jag hoppas ändå att äppelträdet ska 
slippa välta ut ur trädgården mot syd-ost och att vi i sommar ska få massor av smaskiga dessertäpplen! Men det är klart; löss, rotskott och äppelvecklare är annat otyg som man också måste hålla koll på om det ska bli bra. Trädgårdsdrömmarna är precis som drömmar ska vara - nästan omöjliga att uppnå! Men bara nästan.


11 kommentarer:

 1. Jag gillar handlingskraftiga trädgårdsdrömmare!
  Det trädet har inte annat än att lyda..något annat kan det inte drömma om. Här gav vi upp med ett liknande, lät det grävas upp och förflyttas i västerled där det nu lär må bra i Norrtäljetrakten. Jag tänkte aldrig på det här med stenhäng! Tack för tipset! Utifall att ett träd åter tar plats här får oordning på väderstrecken

  SvaraRadera
 2. Visst syns det även utan enfärgad bakgrund. Jätteskillnad!

  Jag bakband vårt lilla äppelträd i stället. Den grenen dit och den DIT och så binder jag ett rep HÄR så blir det bra. Men jag konstaterade just häromdagen att jag nog måste hänga på lite tyngder också på de mer uppåtsträvande grenarna.

  SvaraRadera
 3. Pensionären och jag har fått äppelträd när vi fyllt år och framåt kvällningen har någon kommit på idén att planera presenten, det har sällan blivit riktigt bra. Men träden har överlevt, det är imponerande.

  SvaraRadera
 4. Jag har gett upp att försöka begripa beskärningsinstruktioner för äppelträd. Jag tänker att jag ska nå upp att plocka, att inga grenar ska korsas och att solen ska nå in i hela kronan samt att trädet inte ska ta överbalansen åt något håll. Sen klipper jag. Måtte ditt träd nu fatta att du menar allvar och spruta ut äpplen åt dig!

  SvaraRadera
 5. Alla sätt är bra utan de dåliga säger de ju, så undrar om inte ditt alternativa sätt att lösa det hela också ska fungera. Det får vi i alla fall hoppas!

  SvaraRadera
 6. Det verkar som om man kan klara sig långt med magkänsla och egna ideer. Naturen har ju en förmåga att anpassa sig! Jag får kanske återkomma till trädet någon gång.

  SvaraRadera
 7. Haha! Ert äppelträd var till och med ostyrigare än vårt... Vi har liksom halva trädet väldigt tätt och grenigt, det andra tanigt. Det är nu man borde ansa det lite alltså?

  SvaraRadera
 8. Ja, det där NÄR man ska klippa saker är jag inte så haj på. Jag brukar kolla in grannar, rubrikerna på trädgårdstidningarna och höra vad mina föräldrar håller på med i trädgården. Häcken ska klippas före midsommar varje år, det är en regel som jag allt som oftast struntar i och än så länge är den vid liv (dom delar av häcken som jag inte har grävt upp alltså.)

  SvaraRadera
 9. JAS-perioder är ett riktmärke att hålla sig till. Undantag finns som i alla högre skolor. Använd alla sinnena, som Mannfred Enoksson säger om surdegar, gäller också i trädgården. Samverka inte motverka är också en bra devis för att trivsel ska infinna sig . Lycka till med nästa planteringsprojekt!

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.