lördag 27 april 2013

Lördagstema: Vintern ra....

På tisdag är det Valborg och vintern är då officiellt slut. Vintern rasar! Eller vintern ratar, raljerar, rannsakar och rapar ... ?
För tjugo år sedan bodde den lilla familjen, med bara ett barn, i Linköping och jag tänkte på att VINTER måste hon i alla fall få uppleva ordentligt.
På den tiden (1994) fanns det Tele-butiker där Sveriges alla telefonkataloger fanns tillgängliga. I vår butik fanns dom i entrén brevid telefonhytten, uppsatta i en rad på bläddervänlig ställning. Man hittade "sin" katalog genom att läsa på ryggen - givetvis satt dom i bokstavsordning - och så vände man upp den katalog som man ville bläddra i 180 grader så sidorna kom fram.
Jag valde Falu-katalogen och bläddrade upp "Repro" bland företagsannonserna längst bak. Sedan ställde jag mig i telefonkiosken och började ringa, uppifrån och ner. Jag ville flytta till vinter med snö och behövde därför ett jobb.
Så kom det sig att vi flyttade till Ornäs i Dalarna. Första vintern varade ända till två veckor före midsommarafton, när den sista snödumpen kom. Den våren som vi flyttade från Ornäs till Skräddarbacken i Borlänge hade vi 15 centimeter snö att dra flyttkärran genom. Vi bodde i Dalarna i nästan fem år och nog fick jag vinter dom där åren! Några av mina bästa till och med!

9 kommentarer:

 1. Vilken pedagogisk och bra teckning! Kommer ihåg de där katalogställen, som fanns lite varstans. Där har man väl i alla fall sparat in lite skog med dagens digitala telefonkataloger?

  Men vilket roligt sätt att välja bostadsort. Hoppas barnet uppskattade sin vintervistelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin! Jag letade länge och väl efter en bild på nätet, men dom där katalogställen kommer nog snart falla i glömska, inget dokumenterat.
   Om man ska flytta utan förekommer anledning får man vara lite påhittig, jag var ganska rädd för att växa fast där i födelseorten också ... och i mitt fall kom ju studierna senare i livet.

   Radera
 2. Så roligt att bli påmind om katalogerna!:)
  På något sätt, utan att känna dig, så känner jag dig så pass bra av det jag har läst, att du fungerar precis så där. Litet som att snurra på en jordglob och med förbundna ögon lägga fingret på en ort att bo på. Så reste jag en gång i tiden...ryggsäcken på och så följa näsan.
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spontanitet och flexibilitet i lagom dos funkar, men jag har lärt mig att det andra som kallas planering och framförhållning också är viktigt.

   Radera
 3. Ingenkänning där med katalogställen. En sommar var jag tf.tla. (tillfällig telearbetare,verkets egen benämning och förkortning) En av mina uppgifter var att byta kataloger i sådana ställ...
  Synd att du flyttat härifrån,jag som tipsade om firandet i Fäggeby och allt!

  SvaraRadera
 4. På samma sätt hittade jag nånstans att övernatta på bröllopsresan.

  Ack ja ... hade internet funnits på den tiden så hade jag då inte valt det stället! Det är lite svårt att avgöra standarden på övernattningsställen via telefonnummer och fantasifullt namn ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Internet är som världens alla telefonkataloger i färg. Tänk vad man nöjde sig med lite förr!

   Radera
 5. Tänk så gammalmodigt det känns med de där stativen, men det är trots allt inte längre sedan. Bra initiativ dock att låta familjen uppleva riktig vinter. Själv gjorde jag lite det samma; efter 10 veckors sommarjobb i Grönland beslutade jag mig för att övervintra, just för att själv få uppleva hur riktig vinter känns. En vinter blev hux flux till 10, och nu kan man väl säga att jag definitivt vet hur det är att ha vinter åtta månader i rad (trots att jag bodde hyfsat långt söderut) med risk för snö även de övriga fyra. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, på något sätt är besöka och bo två olika saker. Mitt nästa mål är att faktiskt bo utomlands ett tag. Jag har bara gjort det en kort stund som au-pair, så det räknas inte.

   Radera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.