tisdag 29 december 2009

Politik och journalistik.

Jag lyssnade på radio i bilen på väg hem från jobbet. Dom pratade om Sveriges lag på tvångssterilisering av transsexuella som gör könsbyte. I Sverige räknas transsexulitet som en sjukdom och behandlingen sker med vårdgaranti, men man måste man sterilisera sig för att få genomgå könsbytet och man får inte spara ägg eller spermier för framtida reproduktion. I EU är tvångssterilisering förbjudet. Jag blir så upprörd när jag hör om orättvisor av det här slaget, men i det här radioinslaget förlöste journalisten min ilska!

Under en intervju med en person på socialdepatementet (Göran Hägglunds underhuggare), som driver och bestämmer i dessa frågor, ställde hon frågan om varför en lagändring inte görs omedelbart. Hon fick till svar att man måste utgå från barnens bästa och att den frågan inte är utredd ännu. (Standardsvar 1a!) Så kommer följdfrågan, som hon får en stor eloge för! "Finns det fler grupper i Sverige under utredning, som inte skulle vara lämpliga som föräldrar ur barnens perspektiv, narkomaner och alkoholister tex.?" Under ett ögonblick blev det tyst i radion! Han hade inget bra svar, självklart utreder man inte om narkomaner och alkoholister är lämpliga föräldrar, men hon tog hem poängen och dödade hans resonemang och jag kände ilskan rinna ur.

Tänk om det fanns fler journalister av hennes sort!
Politik är inte lätt, men i vissa fall krånglar politikerna till enkla frågor.

2 kommentarer:

  1. Oj, hade ingen aning om transsexulaitet anses vara en sjukdom (!!?) och att dessa personer ej får spara ägg/spermier. Låter ju helt overkligt. Mänskligheten har uppenbarligen mkt kvar att lära. Politiker och telefonförsäljare ger jag inte mycket för öht. :)

    SvaraRadera
  2. Ja, transsexualitet ses som ett psykiskt sjukdomstillstånd. På något sätt känns det som att man skulle "bota" en claustrofobisk människa med att bygga stora hus, eller nåt. Jag tror att de som får byta kön med sjukvårdens hjälp tycker att det är OK, men sedan kan man ju diskutera huruvida det är ett sjukdomstillstånd eller inte!

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.