måndag 10 november 2008

Tillgodotid i Turkiet

När jag stiger upp på morgonen är det fortfarande mörkt och när jag kommer hem på kvällen är det nattsvart ute. Min ät- och sovklocka fungerar bara till hälften och det är sovklockahälften som funkar. Magen kurrar inte och säger: "nu är det frukost, nu är det lunch, nu är det kaffe-/tedax!" osv. Jag har alltså inga problem att stiga upp i mörkret på morgonen. För att inte tappa bort mig fullständigt och missa lunchen, eller att gå hem på eftermiddagen får jag titta på klockan med jämna mellanrum.

En annan gång (1988) när jag och min kompis tågluffade till Istanbul, som inte följer europas konvention att ställa om klockan till sommartid, hade vi klockorna felställda en timma i en hel vecka. Det fick som följd att vi kom för sent till badhuset, som enligt innehavaren hade öppet endast för damer på kvällen efter herrarnas badtid. När vi kom dit stod han ensam i badhuset och väntade på oss. Vi, två ensamma svenskor badade och plaskade i marmorklädda rum och innehavaren masserade våra ryggsäckströtta ryggar. Handdukarna rev som säckväv. Det var hur skönt och trevligt som helst, men jag undrar vad badhusinnehavaren tänkte? Dagtid på gatorna hade vi en sladd av unga herrar som gick efter oss på gatorna, så nog väckte vi lite uppmärksamhet.

Under vistelsen slogs vi av hur tidigt morgonbönen ropades ut, men inte förrän vi skulle fortsätta med tåget mot Grekland insåg vi att våra klockor var felställda! Vår "tillgodotimme" på stationen gick nämligen snabbt upp i rök när vi såg tågets avgång utannonseras på perrongen.

2 kommentarer:

 1. Ljus i mörker! Ta tillvara tiden!
  Det är ett ljus i mörkret att läsa ditt och dina länkbloggares inlägg.
  Jag kommer när jag kommer, sa en Far. Kunde också vara från Michael Endes Momo eller Kampen om tiden.Mörkerljus i hösttider från Molo

  SvaraRadera
 2. hallojs kula att du hittat till min blogg. Härlig bogg du har!
  Många kramar!

  SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.