tisdag 11 september 2007

Fågelmat

En mörk höstkväll för ett år sedan fick mina barn lust att göra matautomater till småfåglarna. Ett av resultaten syns på bilden, en Lorrikt fick stå modell för färg och tecken val. Andra fåglar som vi gjorde var tex. nötväcka, blåmes och skata. Jag tror vi tillverkade närmare 15 stycken totalt och de flesta blev julklappar till släkten.

I vår familj tillverkas det en hel del saker. "Vi" är mamma (jag), pappa och tre tjejer (14 och 2x12 år). Oftast kommer barnen med idéer och för det mesta är det deras eller andras (fåglarnas?) behov som styr vad som ska tillverkas. Det är märkligt att jag som älskar att åka till tippen och kasta skräp aldrig har problem att hitta bra pyssel material hemma.

Till fåglarna använde vi överblivna träskivor, hobbyfärg och båtlack. Just den här har en sittpinne av trä och talgbollen är genomborrad av en avklippt stålpinne från ett utkastat köksskåp, andra fåglar som vi gjorde har krokar att hänga talgbollen i. Vi sågade med sticksåg och borrade hålet i mitten med en hålsåg på borrmaskinen. Barnen provade själva men satt helst och tittade på med hörselkåporna över öronen. Sedan putsade vi kanterna fina med sandpapper, målade och lackade.

Med lite tur dyker det upp nya alster här lite då och då!
Ryktet går ett en tygråtta är sugen på ost....

1 kommentar:

  1. Hurra! Jag har hittat hit! Gillar layouten och vilken fin mat-pippi. Tack för att ni kom hit idag - ni behövdes! KRAM, Josse.

    SvaraRadera

Här är ditt utrymme att skriva, tycka och kommentera! Gör det.